Składniki:
500 g mąki
200 g dyni Hokkaido
3 żółtka
1 jajko
3/4 szklanki mleka
40 g drożdży
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
70 g masła
150 g malin
2 łyżki kisielu malinowego
Sposób przygotowania :
1. Obraną i pokrojoną dynię ugotować w małej ilości wody.
2. Odcedzić resztki wody i wlać połowę mleka. Zmiksować blenderem na
gładki mus. Do reszty mleka dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki.
Wymieszać i odstawić na 10 minut.
3. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, dynię, cukier waniliowy i jajka.
Chwilę wyrabiać i dodać roztopione masło. Po dokładnym wyrobieniu
zostawić do wyrośnięcia.
4. Maliny posypać kisielem i potrząsnąć miską w celu wymieszania.
5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków. W dłoniach robić
placuszki, nadziewać kilkoma malinami i dokładnie zlepić.
6. Uformowane bułeczki kłaść w odstępach, na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Przykryć ściereczką na 10 -15 minut. Posmarować roztrzepanym
białkiem i wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni na 25-30 minut. Po
upieczeniu można polukrować.
Bułeczki dyniowe z malinami, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa
Smaczne, puszyste z pachnącym malinowym nadzieniem - napisała pani Teresa, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.
- 01.10.2017 11:37 (aktualizacja 21.09.2023 16:25)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze