Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 5 maja 2024 11:40
Reklama Baner A1 BUDBRAM
Reklama

Ciasto kakaowe z gruszkami, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Ciasto robi wielkie wrażenie. Rodzina była zachwycona i szybko znikło ze stołu - napisała pani Urszula, zgłaszając swój przepis do konkursu kulinarnego Kroniki Tygodnia i Delecty.
Ciasto kakaowe z gruszkami, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Składniki:

10 dkg masła

1 1/4 szklanki cukru

4 łyżki kakao

1/3 szklanki wody

5 jaj

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki oleju

szczypta soli

4 gruszki

dodatkowo:

polewa czekoladowa

płatki migdałowe

 

Masło , cukier i kakao roztopić na ogniu. Wlać olej i wodę, gotować kilka minut, mieszać, wystudzić. Następnie żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do wystudzonej masy, wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na puszysto, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przygotować keksówkę o rozm 11x29cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto przełożyć do keksówki. Gruszki umyć osuszyć pozostawiając ogonki. Gruszki włożyć do ciasta. Keksówkę z ciastem wstawić do piekarnika . Piec 1 godz w temp.180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą czekoladowa i posypać migdałami lub orzeszkami.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Monika 16.10.2020 20:39
Takiego szajsu jeszcze nie widziałem, jak można dawać takie przepisy które nie mają szans wyjść

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner reklamowy Lege Artis
ReklamaBnaer reklamowy firmy Kronika Tygodnia
ReklamaBaner reklamowy b - dodatek
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama