Składniki
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 pojemnik (250 ml) śmietany
- 1 szklanka miodu
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 torebki przyprawy do pierników
- 1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, posiekana skórka pomarańczowa)
- 300 g śliwek
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą.
- Jajka utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę i miód, zmiksować. Stopniowo dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodać bakalie.
- Śliwki wydrylować i pokroić na kawałki. Dodać do ciasta. Wyłożyć ciasto do foremki.
- Piec przez 50 minut.
Piernik super ze śliwkową herbatą.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)



















Napisz komentarz
Komentarze