W wyjeździe zorganizowanym w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” - "Postaw na kompetencje zawodowe", który jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020, wzięła udział 16-osobowa grupa młodzieży z Budowlanki.
W trakcie trzytygodniowego pobytu uczniowie mieli okazję doświadczyć praktycznej strony swojej przyszłej profesji. Praktykowali w firmach zajmujących się geodezją i gastronomią, a praca w międzynarodowym środowisku zwiększyła ich świadomość i umiejętność użycia języka obcego.
Każdy z uczestników został przydzielony do odpowiedniego zakładu, w którym odbywał praktykę przez 15 dni roboczych, 6 godzin dziennie.
Praktyki 6 uczennic i 4 uczniów z zawodu technik geodeta odbywały się w Iniciativas el Condado. - Praktyki w Hiszpanii były dla nas niezapomnianym przeżyciem. Nauczyliśmy się wiele nowych umiejętności. Oczywiście nie obyło się bez problemów, ale wspólnymi siłami w grupie uporaliśmy się z nimi. W wolnym czasie jeździliśmy na wycieczki krajoznawcze do hiszpańskich miast. Zwiedziliśmy różne zakątki Sevilli – relacjonują Angelika Bartoszczyk, Patrycja Szawaryn, Sylwia Konopka, Norbert Pieczykolan i Jakub Chrześcijan.
Staże Eweliny Prus z zawodu technik technologii żywności oraz Damiana Komorowskiego absolwenta w zawodzie kucharz odbywały się w Cafetería Bar Guadalquivir pod okiem właściciela Fernando Soto. - Praktyki odbywaliśmy w barze, do którego przychodzą mieszkańcy Sevilli. Dzięki temu mogliśmy dobrze poznać język oraz tradycyjną kuchnię andaluzyjską. Praca na praktykach była przeplatana interesującymi wycieczkami do Cadiz, Taviry i Grenady. W trakcie zwiedzania poznawaliśmy zabytki, kulturę i język hiszpański – wspominają uczniowie.
Staże Karoliny Sadowkiej i Patryka Jakubiaka realizowane były w restauracji hotelu Los Seises by Fontecruz położonego tuż przy Katedrze w Sevilli. Praktyki kolejnej dwójki młodych ludzi odbywały się w restauracji Restaurante Ignacio Vidal. – Naszym głównym zadaniem była obsługa klientów za barem, a także pomoc w kuchni. Poznaliśmy tam wiele nowych smaków oraz przepisy na różne andaluzyjskie potrawy. Aby urozmaicić nasz pobyt w Hiszpanii jeździliśmy na plaże nad Oceanem Atlantyckim i Morzem Śródziemnym, to podobało nam się najbardziej. Bardzo przypadł nam do gustu pobyt w Hiszpanii i na pewno będziemy go miło wspomina – wspominają Konrad Galan i Patryk Wyczawski.
Dzięki udziałowi w stażach zagranicznych uczniowie mogli poszerzać swoje horyzonty. Zdobyte doświadczenie pomoże im z pewnością w znalezieniu pracy nie tylko w Polsce, ale i poza granicami kraju.













![Uroczysta gala z okazji 30. rocznicy utworzenia Związku Gmin Lubelszczyzny [GALERIA ZDJĘĆ] Uroczysta gala z okazji 30. rocznicy utworzenia Związku Gmin Lubelszczyzny [GALERIA ZDJĘĆ]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/17/sm-4x3-uroczysta-gala-z-okazji-30-rocznicy-utworzenia-zwiazku-gmin-lubelszczyzny-galeria-zdjec-1765968180-16.jpg)
![The Voice of Głowacki - IX Przesłuchania w Ciemno za nami [GALERIA ZDJĘĆ] The Voice of Głowacki - IX Przesłuchania w Ciemno za nami [GALERIA ZDJĘĆ]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/17/sm-4x3-the-voice-of-glowacki-ix-przesluchania-w-ciemno-za-nami-galeria-zdjec-1765968608-35.jpg)
![Przedstawiciele Lubelszczyzny w Radzie Rolnictwa przy Prezydencie RP [ZDJĘCIA] Przedstawiciele Lubelszczyzny w Radzie Rolnictwa przy Prezydencie RP [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/17/sm-4x3-przedstawiciele-lubelszczyzny-w-radzie-rolnictwa-przy-prezydencie-rp-zdjecia-1765967904-14.jpg)












![Lubelskie: Śmiertelne potrącenie 84-latki. Kierujący busem nie ustąpił pierwszeństwa [WIDEO] Tragicznie zakończyło się potrącenie pieszej na drodze krajowej numer 17.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-smiertelne-potracenie-84-latki-w-suchodolach-wideo-1765537122.jpg)






Napisz komentarz
Komentarze