W minioną sobotę (19 sierpnia) piec został ochrzczony, bo upieczono w nim wiejski, tradycyjny chleb na zakwasie. Warsztaty prowadziły liderki z grupy nieformalnej Aktywne Kobiety z Tradycją.
W ramach spotkania uczestnicy zapoznali się z niemal wszystkimi etapami powstawania pięknego bochenka – od przygotowania rozczynu do wyrośnięcia ciasta i upieczenia chleba. Warsztaty zakończyły się wspólna degustacją upieczonych chlebów, m.in. z makiem, kminkiem, czarnuszką.
Kolejne warsztaty, które odbędą się w Regionalnej Izbie Pamięci w Wysokiem w piątek o godz. 16.
CZYTAJ TAKŻE: PRAWDZIWY CHLEBOWY PIEC PRZY RIP W WYSOKIEM


![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze