Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 10 maja 2024 15:42
Reklama
Reklama

Będziemy jedli mięso z próbówki? I to niedługo! Polacy już nad tym pracują

Za kilka lat w sklepach i na talerzach Polaków pojawi się mięso komórkowe. Tak twierdzą przedstawiciele LabFarm. Spółka jako pierwsza w kraju pracuje już nad mięsem laboratoryjnym.

Wkrótce Polaków może czekać żywnościowa rewolucja. Być może za kilka lat na naszych stołach pojawi się mięso hodowane w bioreaktorach.

Zjeść kurę i mieć kurę

Tak brzmi hasło spółki LabFarm. Jak tłumaczą przedstawiciele firmy, ich celem jest hodowla prawdziwego mięsa, ale bez cierpienia zwierząt. Dzięki specjalistycznej wiedzy i zaawansowanej technologii LabFarm jako pierwsze w Polsce zdecydowało się na wyprodukowanie mięsa bez udziału zwierząt w tym procesie.

Laboratorium już jest

Laboratorium znajduje się w Warszawie. Obecnie trwa pierwszy etap projektu rozpisanego na dwa lata. W tym czasie prowadzona jest hodowla komórek mięsa w bioreaktorach i opracowywane są procedury niezbędne do rozwinięcia hodowli na skalę przemysłową.

Mięso do hodowli laboratoryjnej pozyskiwane jest z mięsa drobiowego, starannie wyselekcjonowanego. W bioreaktorze komórki otrzymują energię i ciepło potrzebne do wzrostu i dzielą się na wzór tych wewnątrz organizmu zwierzęcia. Dostarczane są im odpowiednie substancje odżywcze, co pozwala im się rozrastać. Już po kilku tygodniach mięso jest gotowe do zbioru – nie tylko bez cierpienia zwierząt, ale też bez „produktów ubocznych”, np. kości i skóry.

Drugi etap to powstanie centrum badawczego nowoczesnych technologii oraz uruchomienie linii pilotażowej. Dyrektor Wiesław Macherzyński poinformował, że będzie to w dużej mierze uzależnione od efektów trwającej właśnie fazy badawczo–rozwojowej w warunkach laboratoryjnych.

Spory wydatek 

Produkcja laboratoryjna wpisuje się w strategię „Od pola do stołu”, czyli jednego z kluczowych działań Europejskiego Zielonego Ładu. Macherzyński twierdzi, że cena mięsa komórkowego spadła do 28 dolarów, a w przyszłości będzie jeszcze niższa. Dodatkowo rozwój technologii może pozwolić na masową hodowlę mięsa bez cierpienia, zabijania i marnowania gigantycznych obszarów Ziemi czy emitowania szkodliwych substancji do atmosfery. 

Mięso z laboratorium może być lepszej jakości niż to tradycyjne, ponieważ nie będzie wymagało masowego stosowania antybiotyków, hormonów i szczepień.

Należy jednak pamiętać, że mięso laboratoryjne również może mieć swoje wady. Ostatecznie rynkowy sukces mięsa z próbówki będzie zależał od akceptacji społecznej, dalszego rozwoju technologii oraz regulacji prawnych. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
TAK 08.05.2023 20:27
to już się całkiem powywracało w d a w głowie nie powiem

Dorota P. 08.05.2023 15:10
Tak nie będzie, bo wybory wygra opozycja i Pan Tusk będzie premierem, a on w odróżnieniu od rządzących jest przeciwny tym pomysłom, ocali polskie mięso i polskie rolnictwo. Jeszcze raz nie dla sztucznego mięsa i jedzenia robaki! Musimy na jesieni tylko mądrze zagłosować, najlepiej na PO!

MHM 08.05.2023 20:45
DOROTA POMYŚŁ

Zamościanka 07.05.2023 19:59
A ja myślałam, że to żarty sobie robią globaliści, a to jednak prawda. Dokąd ten świat zmierza?

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner reklamowy Lege Artis
Reklama
ReklamaBaner reklamowy CKZiU
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: lemurTreść komentarza: Co wy tam jecie, co pijecie , że takie ładne dziewczyny stamtąd pochodzą?!?Data dodania komentarza: 10.05.2024, 14:34Źródło komentarza: Gmina Ulhówek będzie gospodarzem Dożynek Powiatu Tomaszowskiego w 2024 r.Autor komentarza: lemurTreść komentarza: Od lat tkwi w układzie i nie ruszy paluchem aby oczyścić stajenkę UM.. Nie zrobił tego Wnuk i nie zrobi Zwolak, dla własnego interesu, świętego spokoju i wyznawców ... Jest jedynie szansa, że Kudela posprząta w wydziale oświaty ...Data dodania komentarza: 10.05.2024, 14:31Źródło komentarza: Rozmowa z prezydentem Zamościa Rafałem Zwolakiem. "To będzie lepsze miasto"Autor komentarza: lemurTreść komentarza: Śmiem twierdzić że klimat dla przedsiębiorców w Biłgoraju jest o wiele lepszy ale to chyba mentalność ludzka. To tak jak z tablicami rejestracyjnymi- widzisz LHR czy LTM i myślisz...Data dodania komentarza: 10.05.2024, 14:25Źródło komentarza: Rozmowa z prezydentem Zamościa Rafałem Zwolakiem. "To będzie lepsze miasto"Autor komentarza: NormalnyTreść komentarza: To jest pytanie dla inteligentnych więc nie oczekuj odpowiedzi.Data dodania komentarza: 10.05.2024, 13:30Źródło komentarza: Kierownictwo Poczty Polskiej zapowiedziało likwidację w Horodle. Czy uda się ją obronić?Autor komentarza: NormalnyTreść komentarza: A może by była jeszcze gorsza. Poproszę program wyborczy jeżeli jakiś był, życiorys albo CV, osiągnięcia. Mnie do głosowania trzeba przekonać. Chyba że mam głosować jak prawdziwy Polak miernota czyli nie za kimś a przeciwko. Hrubieszów był i zawsze będzie dziurą i burmistrz tego nie zmieni. Znajoma z Lublina wyjechała do Gdyni bo jako biotechnolog ma tam znacznie lepsze perspektywy.Data dodania komentarza: 10.05.2024, 13:24Źródło komentarza: Hrubieszów: Obligacje mają pokryć deficyt w budżecieAutor komentarza: KiwiTreść komentarza: Było startować w wyborach, „mondralo”Data dodania komentarza: 10.05.2024, 12:14Źródło komentarza: Rozmowa z prezydentem Zamościa Rafałem Zwolakiem. "To będzie lepsze miasto"
Reklama
Reklama