O godz. 2:15 15 grudnia zamojscy strażacy zostali poinformowani o pożarze restauracji w miejscowości Wielącza. Z uwagi na drewnianą konstrukcję budynku w pierwszej fazie działań zaangażowano 12 zastępów PSP i OSP, a następnie kolejne - relacjonuje bryg. Andrzej Szozda, rzecznik prasowy KM PSP w Zamościu.
Pierwsi do gaszenia ognia na miejscu byli strażacy z Wielączy, których remiza znajduje się po sąsiedzku z karczmą.
Gdy zaczynali akcję, wnętrze części restauracyjnej w całości płonęło. Ogień wydobywał się przez zawalony dach o drewnianej konstrukcji kryty gontem i okna. Zagrożona była też murowana część socjalno-kuchenna (usytuowana w innej strefie pożarowej) oraz zbiornik na gaz propan-butan znajdujący się ok. 10 m od budynku.
W trakcie dojazdu zastępów kolejnych jednostek PSP, dyspozytor Zakładu Energetycznego zdalnie wyłączył prąd w całej miejscowości.
Strażacy gasili ogień z bezpiecznej odległości.
Najważniejsze, że nikt nie przebywał w budynku i nikomu nic się nie stało - podsumował bryg. Andrzej Szozda.
Akcja gaśnicza zakończyła się po ponad 9 godzinach. Łącznie wzięło w niej udział 22 zastępy PSP i OSP - 70 ratowników. Na miejsce przyjechał także st. bryg. Jacek Sobczyński, komendant miejski PSP w Zamościu.
Zużyto ok. 350 m sześc. wody (uruchomiono trzy punkty poboru). Z uwagi na ciężkie warunki pogodowe (śnieg i mróz) burmistrz Szczebrzeszyna na bazie strażnicy OSP Wielącza polecił zorganizować doraźne miejsce odpoczynku dla ratowników i gorące napoje.
Wstępne straty oszacowano na ponad 3 mln złotych.
Przyczyna pożaru pozostaje nieznana.
To będzie dla nas trudne określić przyczynę pożaru, ponieważ w chwili, gdy zaczęto akcję, ogień był już na znacznej powierzchni budynku. Będzie musiał to ocenić biegły sądowy - komentuje bryg. Andrzej Szozda.
Wstępne straty oszacowano na ponad 3 mln złotych.
W Karczmie w Wielączy odbywały się m.in imprezy okolicznościowe.
Cztery lata temu restauracja brała udział w Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler. Zmieniła wtedy nazwę z Karczmy Ordynat na Malinową Spiżarnię. Klienci chwalili miejsce za gustowne i klimatyczne wnętrza i pyszne jedzenie.
Czy potem interes kręcił się lepiej? Odpowiedzią być może jest fakt, że jakiś czas temu właściciel wystawił lokal na sprzedaż.
![Ogromny pożar karczmy w Wielączy. Wszyscy znali ją z Kuchennych Rewolucji [ZDJĘCIA] Ogromny pożar karczmy w Wielączy. Wszyscy znali ją z Kuchennych Rewolucji [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/xl-trwa-dogaszanie-pozaru-karczmy-w-wielaczy-strazacy-zdazyli-przez-wybuchem-gazu-zdjecia-1671090283-full.jpg)
















![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze