SKLADNIKI
150g mrozonego szpinaku
3 jaja
3/4 szkl.cukru
3 lyzeczki cukru waniliowego delecta
sok z 1/2 cytryny
300 ml oleju
300 g maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia delekta
100 g bialej czekolady
50 g smietany 30%
30 g platkow migdalo wych
Jajka ubic z cukrami. Dodac sok z cytryny. Rozmrozony i odcisniety szpinak zmiksowac z olejem. Powoli dodawac do masy jajecznej i miksowac na wolnych obrotach do polaczenia skladnikow. Do ciasta dodac make z proszkiem do pieczenia. Wymieszac.
Ciasto wlac do formy z tuleja o srednicy 25 cm. Piec 1 godz. w temp.180 st.do tzw. suchego patyczka. Ok.15 min przed koncem pieczenia ciasto mozna przykryc folia aluminiowa by zbytnio sie nie przepalilo. Gotowa babke polac czekolada roztopiona ze smietana. Posypac platkami migdalowymi.
![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)



















Napisz komentarz
Komentarze