25 dkg cukru pudru
25 dkg smalcu
25 dkg margaryny
6 żółtek
1 szklanka śmietany
1/2 paczki proszku do pieczenia Delecta
mąki ile zajmie aby ciasto było twarde.
Tłuszcz posiekać z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto na twardo. Włożyć do lodówki na około2 godz. Przygotować maszynkę do mięsa, założyć foremkę do ciasta. Ciasto przekręcić przez maszynkę. Odcinać ciasteczka o długości 10 cm. Przygotować blaszki , wysmarować tłuszczem i układać różne wzory ciastek. Piec w dobrze nagrzanym piecu.
Ciastka piekłam w piecu u mojej mamy. Rodzina była zachwycona tymi ciastkami. Inne niż z piekarnika.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)



















Napisz komentarz
Komentarze