Składniki
1 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 dkg drożdży
5 jajek
300 ml mleka
8 dkg masła
1 cukier waniliowy Delecta
15 dkg suszonych moreli
15dkg mielonych migdałów
10 dkg rodzynek
1/2 łyżeczki soli
Drożdże połączyć z 2 łyżkami cukru, odrobiną mąki i ciepłego mleka. Odstawić na 15 min. 4 jajka ubić z pozostałym cukrem. W misce wymieszać mąkę sól wlać pozostałe ciepłe mleko , wymieszać . Dodać drobno pokrojone morele, migdały , cukier waniliowy, roztopione masło oraz jajka . Dobrze wyrobić ciasto , nakryć i odstawić do wyrośnięcia. Blachę posmarować tłuszczem. Z ciasta uformować korpusy królików, głowę , uszy i nóżki. Do królików dokleić za pomocą białka rodzynki jako oczy i nos. Połączyć za pomocą białka.Króliki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 30 min.
Króliczki upiekłam dla dzieci na święta

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)



















Napisz komentarz
Komentarze