Składniki: gotowe ciasto filo 1 porcja lub ciasto francuskie, tłuszcz do formy, olej roślinny 150 ml, mleko 4 łyżki, masło 2 dag, sól.
Nadzienie: kwaśna śmietana 100 ml, 2 jajka, sól, biały tłusty ser 35 dkg.
Tortownica o średnicy 26 cm.
Wykonanie:
Spód wykładamy wyciętym krążkiem z pergaminu. Należy natłuścić i spód i brzegi.
Ser na nadzienie przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. W żadnym wypadku nie mielić i przede wszystkim nie używać mielonego. Dodajemy śmietanę, jajka i sól do smaku i dokładnie wymieszać. Odstawić na jakieś 15-20 minut.
Olej przelewamy do miseczki (nie trzeba wlewać całego, bo można uzupełniać w miarę potrzeb). Ciasto dzielimy na 6-8 części. Polecam na 6, bo mniej będziemy mieć łączeń, ale jeśli wygodniej będzie nam użyć mniejszych kawałków ciasta to nie ma co się zastanawiać.
Z ciasta formujemy kule, smarujemy olejem i odkładamy na oprószonej mąką tacę pod przykryciem. Na blacie rozkładamy dużą bawełnianą ściereczkę lub obrus, posypujemy mąką i układamy jedną kulkę ciasta. Posypujemy mąką (robimy to systematycznie podczas wałkowania) i rozwałkowujemy na kwadrat bądź prostokąt - jak najcieniej się da. Brzegi można wyrównać ręką, naciągając ciasto delikatnie. Smarujemy całą powierzchnię olejem.
W dolnej części ciasta w odległości ok. 5 cm od brzegu łyżką nakładamy pasek nadzienia. Przykrywamy ciastem od dołu, po czym łapiąc za ściereczkę z obu stron - unosząc ją delikatnie - zwijamy rulon. Bierzemy do ręki i wsadzamy do formy zaczynając od zewnętrznego brzegu. Smarujemy olejem i bierzemy się za kolejną kulkę ciasta.
Powtarzamy, aż ciasto się skończy, nie zapominając o każdorazowym natłuszczaniu ciasta. Wkładając kolejny rulonik naciągamy fragment ciasta tak, aby zachodził na poprzedni.
Ostatnie ruloniki wciskamy delikatnie w środek, dociskając resztę do brzegów formy - są bardzo uległe, więc nie będzie żadnych niespodzianek. Całość jeszcze raz smarujemy olejem i wsadzamy do nagrzanego do 200°C piekarnika (włączyć, gdy połowa ciasta będzie w formie). Pieczemy około 45 minut.
Pod koniec pieczenia gotujemy w rondelku mleko z masłem i solą. Wysuwamy ciasto po upieczeniu, zalewamy mieszanką i wsadzamy jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika.Banica jest przepyszna na ciepło, ale na zimno też ją uwielbiam.

![Bełżec/Lubycza Królewska: Ludzie skarżą się na błoto na budowie S17. To niebezpieczeństwo [ZDJĘCIA] Bełżec/Lubycza Królewska: Ludzie skarżą się na błoto na budowie S17. To niebezpieczeństwo [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/16/sm-4x3-belzec-lubycza-krolewska-ludzie-skarza-sie-na-bloto-na-budowie-s17-to-niebezpieczenstwo-zdjecia-1765883166-20.jpg)
![Hrubieszów: Bmw zajechało drogę karetce na sygnale [ZDJĘCIA] Hrubieszów: Bmw zajechało drogę karetce na sygnale [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/16/sm-4x3-hrubieszow-bmw-zajechalo-droge-karetce-na-sygnale-zdjecia-1765876670-0.jpg)
![W Kasku Bezpieczniej. Uczniowie zamojskich szkół dostali nagrody [ZDJĘCIA] W Kasku Bezpieczniej. Uczniowie zamojskich szkół dostali nagrody [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/15/sm-4x3-w-kasku-bezpieczniej-uczniowie-zamojskich-szkol-dostali-nagrody-zdjecia-1765803324-1.jpg)




![Na budowie S17 na trasie Bełżec – Lubycza Królewska błoto i kolejki. Ludziom puszczają nerwy [ZDJĘCIA I FILM] Lubycza Królewska. Problem błota na drogach na trasie budowy S17 pojawia się szczególnie w czasie deszczowych dni.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-na-budowie-s17-na-trasie-belzec-lubycza-krolewska-bloto-i-kolejki-ludziom-puszczaja-nerwy-zdjeci-1765882812.jpg)







![Lubelskie: Śmiertelne potrącenie 84-latki. Kierujący busem nie ustąpił pierwszeństwa [WIDEO] Tragicznie zakończyło się potrącenie pieszej na drodze krajowej numer 17.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-smiertelne-potracenie-84-latki-w-suchodolach-wideo-1765537122.jpg)






Napisz komentarz
Komentarze