Składniki: gotowe ciasto filo 1 porcja lub ciasto francuskie, tłuszcz do formy, olej roślinny 150 ml, mleko 4 łyżki, masło 2 dag, sól.
Nadzienie: kwaśna śmietana 100 ml, 2 jajka, sól, biały tłusty ser 35 dkg.
Tortownica o średnicy 26 cm.
Wykonanie:
Spód wykładamy wyciętym krążkiem z pergaminu. Należy natłuścić i spód i brzegi.
Ser na nadzienie przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. W żadnym wypadku nie mielić i przede wszystkim nie używać mielonego. Dodajemy śmietanę, jajka i sól do smaku i dokładnie wymieszać. Odstawić na jakieś 15-20 minut.
Olej przelewamy do miseczki (nie trzeba wlewać całego, bo można uzupełniać w miarę potrzeb). Ciasto dzielimy na 6-8 części. Polecam na 6, bo mniej będziemy mieć łączeń, ale jeśli wygodniej będzie nam użyć mniejszych kawałków ciasta to nie ma co się zastanawiać.
Z ciasta formujemy kule, smarujemy olejem i odkładamy na oprószonej mąką tacę pod przykryciem. Na blacie rozkładamy dużą bawełnianą ściereczkę lub obrus, posypujemy mąką i układamy jedną kulkę ciasta. Posypujemy mąką (robimy to systematycznie podczas wałkowania) i rozwałkowujemy na kwadrat bądź prostokąt - jak najcieniej się da. Brzegi można wyrównać ręką, naciągając ciasto delikatnie. Smarujemy całą powierzchnię olejem.
W dolnej części ciasta w odległości ok. 5 cm od brzegu łyżką nakładamy pasek nadzienia. Przykrywamy ciastem od dołu, po czym łapiąc za ściereczkę z obu stron - unosząc ją delikatnie - zwijamy rulon. Bierzemy do ręki i wsadzamy do formy zaczynając od zewnętrznego brzegu. Smarujemy olejem i bierzemy się za kolejną kulkę ciasta.
Powtarzamy, aż ciasto się skończy, nie zapominając o każdorazowym natłuszczaniu ciasta. Wkładając kolejny rulonik naciągamy fragment ciasta tak, aby zachodził na poprzedni.
Ostatnie ruloniki wciskamy delikatnie w środek, dociskając resztę do brzegów formy - są bardzo uległe, więc nie będzie żadnych niespodzianek. Całość jeszcze raz smarujemy olejem i wsadzamy do nagrzanego do 200°C piekarnika (włączyć, gdy połowa ciasta będzie w formie). Pieczemy około 45 minut.
Pod koniec pieczenia gotujemy w rondelku mleko z masłem i solą. Wysuwamy ciasto po upieczeniu, zalewamy mieszanką i wsadzamy jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika.Banica jest przepyszna na ciepło, ale na zimno też ją uwielbiam.

![Uroczysta gala z okazji 30. rocznicy utworzenia Związku Gmin Lubelszczyzny [GALERIA ZDJĘĆ] Uroczysta gala z okazji 30. rocznicy utworzenia Związku Gmin Lubelszczyzny [GALERIA ZDJĘĆ]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/17/sm-4x3-uroczysta-gala-z-okazji-30-rocznicy-utworzenia-zwiazku-gmin-lubelszczyzny-galeria-zdjec-1765968180-16.jpg)
![The Voice of Głowacki - IX Przesłuchania w Ciemno za nami [GALERIA ZDJĘĆ] The Voice of Głowacki - IX Przesłuchania w Ciemno za nami [GALERIA ZDJĘĆ]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/17/sm-4x3-the-voice-of-glowacki-ix-przesluchania-w-ciemno-za-nami-galeria-zdjec-1765968608-35.jpg)
![Przedstawiciele Lubelszczyzny w Radzie Rolnictwa przy Prezydencie RP [ZDJĘCIA] Przedstawiciele Lubelszczyzny w Radzie Rolnictwa przy Prezydencie RP [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/17/sm-4x3-przedstawiciele-lubelszczyzny-w-radzie-rolnictwa-przy-prezydencie-rp-zdjecia-1765967904-14.jpg)












![Lubelskie: Śmiertelne potrącenie 84-latki. Kierujący busem nie ustąpił pierwszeństwa [WIDEO] Tragicznie zakończyło się potrącenie pieszej na drodze krajowej numer 17.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-smiertelne-potracenie-84-latki-w-suchodolach-wideo-1765537122.jpg)






Napisz komentarz
Komentarze