Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 2 października 2022 15:35
Reklama

Przepisy na lekkie dania z sezonowych warzyw: botwinka, rabarbar, szparagi

Natura nauczyła nas, że nic nie jest na zawsze. Dlatego warto korzystać z roślin sezonowych i komponować z nich wyśmienite potrawy. Dla tych, którzy nie lubią eksperymentować w kuchni, przygotowaliśmy kilka przepisów na lekkie potrawy.
Przepisy na lekkie dania z sezonowych warzyw: botwinka, rabarbar, szparagi
Autor: iStock

BOTWINKA, CZYLI MŁODE LIŚCIE I ŁODYGI BURAKA

Sezon na botwinę zaczyna się w maju i trwa do połowy wakacji. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Zawiera witaminy A, K, D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). To również prawdziwe bogactwo żelaza, magnezu, potasu, fosforu i sodu. Spożywanie jej bez zbędnej obróbki termicznej pozwoli zachować prozdrowotne właściwości.

Chłodnik z botwinki

Składniki:

- pęczek botwiny
- pęczek kopru
- pęczek szczypioru
- kilka rzodkiewek
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- bulion warzywny
- kefir
- sól i pieprz
- opcjonalnie jajko

Przygotowanie:

Buraczki z botwiny ścieramy na tarce, a jej liście oraz szczypiorek i koperek siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i mieszamy. Po doprawieniu solą i pieprzem chłodnik wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Można podawać z przekrojonym, ugotowanym jajkiem.

RABARBAR

Jeszcze niedawno przysmakiem dzieci był rabarbar zanurzany w cukrze. Dziś w sklepach od słodyczy uginają się półki, ale to nie powód, aby nie użyć go w swojej kuchni. Tym bardziej, że jest pełen witamin z grupy A, C i E. Ponadto obfituje w magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń a także ważne dla naszego zdrowia antyoksydanty odpowiedzialne za powstrzymanie rozwoju wielu chorób.

Lekka sałatka z rabarbarem i grillowanym kurczakiem

- 1 duża pierś z kurczaka
- papryka wędzona w proszku
- 2 gałązki rabarbaru
- 1 opakowanie mieszanki ulubionych sałat
- 200 g pomidorków cherry
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- ser feta

Przygotowanie:

Pierś pokroić na kawałki po 2 cm każdy, przyprawić solą i wędzoną papryką a następnie grillować na karbowanej patelni, aż się zarumieni. Tak przygotowane mięso wrzucić do misy. Dodać pokrojony w cienkie paski rabarbar, przekrojone na pół pomidorki i sałatę oraz pokruszoną drobno fetę. Polać niewielką ilością oliwy lub oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

SZPARAGI

Nie są najpopularniejszym składnikiem w polskiej kuchni, ale warto od czasu do czasu włożyć je do koszyka z zakupami. Zawierają kwas foliowy, witaminy B, C, E i A oraz miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń. Sezon na szparagi trwa tylko do końca czerwca, dlatego trzeba się pospieszyć.

Pieczone szparagi z boczkiem

Składniki:

- 2 pęczki młodych szparagów
- boczek plastrach (tyle plastrów, ile będzie szparagów w pęczkach)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- pieprz i sól
- starty parmezan
- opcjonalnie 2 jajka

Przygotowanie:

Szparagi umyć i odciąć końcówki. Po osuszeniu każdy z nich posmarować oliwą lub olejem i przyprawić solą oraz pieprzem, a następnie owinąć boczkiem. Tak przygotowane ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 25 minut w 180 st. C. Opcjonalnie 5 minut przed końcem można wyciągnąć szparagi i roztłuc nad nimi jajka, po czym dokończyć pieczenie. Po upływie wskazanego czasu wyciągnąć blachę i przełożyć szparagi na talerze. Jeszcze gorące posypać parmezanem.


 


Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: dsaTreść komentarza: //play.acast.com/s/63397d6786a89800121224ea //play.acast.com/s/63397d6786a89800121224ea?iphone14 //play.acast.com/s/63397d6286a89800121224e0 //play.acast.com/s/63397d6286a89800121224e0?iphone14 //backlinktool.io/p/WiSDtlyJKUQtOnoi7JmU.html //pastelink.net/dclanc4pData dodania komentarza: 02.10.2022, 14:36Źródło komentarza: Najwięcej prądu ciągnie kuchenka elektryczna. Jak Polacy chcą oszczędzać energię?Autor komentarza: A WołyniakTreść komentarza: Jak grzebiecie w historii to po za 20 tyś humanitarnie odstrzelonych w Katyniu , było 150 tyś bestialsko mordowanych na Woyniu. Dziwne że każdy rząd o tym milczy. Widocznie trzeba było prowadzić akcje wysiedleńczą a nie akcje Wisła co nasyciła agenturą kraj. Czytasz to redaktorku i zgłaszasz zamiast przemyśleć i kontrolować? Dlaczego Wołyniak to spam? i musze zmieniać nick?Data dodania komentarza: 02.10.2022, 14:35Źródło komentarza: Hrubieszów: 1963 metry Wilczym TropemAutor komentarza: Nieznana historiaTreść komentarza: Czytał ktoś książki - Obłęd 44 i Zdradzony Wołyń?Data dodania komentarza: 02.10.2022, 14:03Źródło komentarza: Hrubieszów: W hołdzie Podziemnemu PaństwuAutor komentarza: Bez cenzury poproszęTreść komentarza: Tylko jest baśń pana Sawy o Ukraińskiej Bohorodycy zmieniająca historię?Data dodania komentarza: 02.10.2022, 14:00Źródło komentarza: Hrubieszów: 1963 metry Wilczym TropemAutor komentarza: A WołyniakTreść komentarza: Nie ma biegu z okazji rocznicy mordu dokonanego na kolejarzach w Gozdowie przez ukraińskich nacjonalistów w nocy z 14 na 15 marca 1944 roku.Data dodania komentarza: 02.10.2022, 13:57Źródło komentarza: Hrubieszów: 1963 metry Wilczym TropemAutor komentarza: PolakTreść komentarza: POwodzenia towarzyszuData dodania komentarza: 02.10.2022, 13:18Źródło komentarza: Hrubieszów: To nie awans, tylko dymisja dowódcy zwiadowców?
Reklama
Reklama