Ma być dostępna dla każdego, o każdej porze. Przyjść może więc osoba, której jedzenia zbywa i zostawić to i owo, ale również taka, której jedzenia brakuje i wówczas się poczęstować.
Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni? To, co sami chcielibyśmy zjeść albo dostać. Produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”. Powinny to być produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach.
Nie wolno natomiast zostawiać w jadłodzielni surowego mięsa, czy produktów niepasteryzowanego „surowego” mleka i zawierających surowe jaja. Nie można tam również zostawiać alkoholu.
Więcej o tej cennej inicjatywie w najbliższym papierowym wydaniu Kroniki Tygodnia.
Przypomnijmy, że w Zamościu już działa jedno takie miejsce. To Spichlerz Brata Alberta na ul. Dembowskiego 24.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze