Ciasto:
1 1/2 kg ziemniaków odgotowanych
30 dkg mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól.pieprz
Farsz:
1/2 kg sera białego
1 żółtko
3 łyżki kaszy manny
sól.pieprz
Dodatkowo:
masło klarowane
Wykonanie:
Do sera dodać kaszę manną , żółtko, sól.pieprz, wymieszać.
Na stolnicę przesiać mąkę , dodać ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajk, sól.pieprz. Zagnieść ciasto. Następnie z ciasta robić kulki. Każdą kulkę rozwałkować i nakładać farsz. Zlepić i leciutko spłaszczyć. Do garnka wlać wodę, delikatnie posolić i gotować pierożki od wypłynięcia 5 min. Ugotowane pierożki polać roztopionym masłem klarowanym.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze