Składniki:
4 szklanki mleka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
1 kostka masła
2 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
20 dkg mieszanych bakalii
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Śmietanę zmiksować z jajkami i żółtkami, wlać do wrzącego mleka, mieszać aż powstanie gęsty twaróg. Twaróg odcedzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać twaróg, zmiksować. Dodać bakalie, wymieszać.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie( 3/4 szklanki). Masę serową podzielić na 2 części . Do jednej dodać kakao a do drugiej galaretkę, wymieszać. Formę plastikową dobrze wysmarować masłem.
Napełnić masą jasną a następnie masą kakaową. Formę przykryć, wstawić do lodówki na około 12 godz. Formę wstawić na chwilę do gorącej wody. Paschę wyjąć na talerz . Udekorować bakaliami.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)



















Napisz komentarz
Komentarze