Składniki: 12 niedużych kiełbasek, 12 plasterków wędzonego boczku, przyprawa do grilla, oliwa
Na kulki: 10 dag serka śmietankowego albo ziołowego, 5 dag orzechów włoskich, 5 dag orzechów pistacjowych, 1/2 pęczka natki
Wykonanie: Orzechy włoskie zemleć, pistacjowe drobno posiekać, wymieszać razem. Natkę umyć, osuszyć, posiekać. Serek wymieszać z połową orzechów i natką. Z przygotowanej masy ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w orzechach które odłożyliśmy. Gotowe kulki schładzamy w lodówce przynajmniej godz. przed podaniem. Kiełbaski ponacinać w poprzek, natrzeć oliwą zmieszaną z przyprawą do grilla. Każdą kiełbaskę zawinąć w plasterek boczku i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować niewielką ilością oliwy, po czym poukładać na niej kiełbaski. Piec 15-20 min. w 200 st. C. Upieczone kiełbaski podawać z wcześniej zrobionymi i schłodzonymi kulkami serowymi.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze