Składniki: 1 kg zielonego groszku ( mrożonego), cebula, ząbek czosnku, 4 łyżki oleju, łyżka suszonej bazyli, 6 szklanek rosołu warzywnego, 25 dag kremówki, gałka muszkatołowa, cukier, sól, pieprz, 10 dag boczku, 3 łyżki tartego chrzanu
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na połowie oleju. Dodać groszek i bazylię i smażymy 2-3 minuty. Bulion podgrzewamy, dodajemy groszek z cebulą i czosnkiem. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Boczek kroimy w słupki. Rozgrzewamy resztę oleju, wkładamy boczek i smażymy tak żeby był rumiany i chrupiący. Następnie osączyć go z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Odkładamy 3 łyżki groszku, zupę przestudzamy i miksujemy. Kremówkę ubić na sztywno, dołożyć chrzan i wymieszać. Bitą śmietanę dodać do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wsypać odłożony groszek i wymieszać. Zupę rozlać na talerze a każdą porcję posypujemy przesmażonym boczkiem.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze