Składniki: 1,5 kg szynki peklowanej z tłuszczem ( może być gotowana), 20 goździków, kieliszek białego wina, 4 łyżki ciemnego płynnego miodu, olej, pieprz.
Szynkę zalewamy zimną wodą i moczymy 6-8 godzin, lub całą noc ( jeśli mamy szynkę gotowaną to jej nie trzeba moczyć). Opłukujemy, osuszamy ściereczką. Jeśli trzeba, to nadajemy szynce kształt przez owinięcie jej białą bawełnianą nicią. Skórę nacinamy ukośnie na krzyż. W każde przecięcie wkładamy po goździku. Smarujemy mięso miodem i oprószamy pieprzem. Brytfannę wyłożyć dużym arkuszem folii aluminiowej, dno smarujemy cienką warstwą oleju. Wkładamy szynkę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Po około 20 minutach, jak już szynka się zrumieni, wlać wino i połączyć brzegi folii żeby owija mięso. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy godzinę. Upieczoną szynkę wyjmujemy z brytfanny i kroimy w plastry. Sos z pieczenia zlać do sosjerki, będzie do polewania podanego mięsa. Szynkę można podawać na ciepło i zimno.

![Uroczysta gala z okazji 30. rocznicy utworzenia Związku Gmin Lubelszczyzny [GALERIA ZDJĘĆ] Uroczysta gala z okazji 30. rocznicy utworzenia Związku Gmin Lubelszczyzny [GALERIA ZDJĘĆ]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/17/sm-4x3-uroczysta-gala-z-okazji-30-rocznicy-utworzenia-zwiazku-gmin-lubelszczyzny-galeria-zdjec-1765968180-16.jpg)
![The Voice of Głowacki - IX Przesłuchania w Ciemno za nami [GALERIA ZDJĘĆ] The Voice of Głowacki - IX Przesłuchania w Ciemno za nami [GALERIA ZDJĘĆ]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/17/sm-4x3-the-voice-of-glowacki-ix-przesluchania-w-ciemno-za-nami-galeria-zdjec-1765968608-35.jpg)
![Przedstawiciele Lubelszczyzny w Radzie Rolnictwa przy Prezydencie RP [ZDJĘCIA] Przedstawiciele Lubelszczyzny w Radzie Rolnictwa przy Prezydencie RP [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/17/sm-4x3-przedstawiciele-lubelszczyzny-w-radzie-rolnictwa-przy-prezydencie-rp-zdjecia-1765967904-14.jpg)












![Lubelskie: Śmiertelne potrącenie 84-latki. Kierujący busem nie ustąpił pierwszeństwa [WIDEO] Tragicznie zakończyło się potrącenie pieszej na drodze krajowej numer 17.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-smiertelne-potracenie-84-latki-w-suchodolach-wideo-1765537122.jpg)






Napisz komentarz
Komentarze