Składniki: 1,5 kg szynki peklowanej z tłuszczem ( może być gotowana), 20 goździków, kieliszek białego wina, 4 łyżki ciemnego płynnego miodu, olej, pieprz.
Szynkę zalewamy zimną wodą i moczymy 6-8 godzin, lub całą noc ( jeśli mamy szynkę gotowaną to jej nie trzeba moczyć). Opłukujemy, osuszamy ściereczką. Jeśli trzeba, to nadajemy szynce kształt przez owinięcie jej białą bawełnianą nicią. Skórę nacinamy ukośnie na krzyż. W każde przecięcie wkładamy po goździku. Smarujemy mięso miodem i oprószamy pieprzem. Brytfannę wyłożyć dużym arkuszem folii aluminiowej, dno smarujemy cienką warstwą oleju. Wkładamy szynkę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Po około 20 minutach, jak już szynka się zrumieni, wlać wino i połączyć brzegi folii żeby owija mięso. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy godzinę. Upieczoną szynkę wyjmujemy z brytfanny i kroimy w plastry. Sos z pieczenia zlać do sosjerki, będzie do polewania podanego mięsa. Szynkę można podawać na ciepło i zimno.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze