Składniki: 50 dag mięsa mielonego z indyka, opakowanie ciasta francuskiego, chili, cebula, 10 czarnych oliwek, oliwa, 15 dag fety, 1/2 szklanki śmietany, 4 jajka, czarnuszka, tymianek, sól, pieprz
Cebulę obieramy i posiekać. Chili przecinamy na pół, usuwamy pestki i drobno pokroić. Oliwki osączamy i też posiekać. Na oliwie zeszklić cebulę i chili. Dodajemy mięso i smażymy do momentu jego rozpadnięcia się. Dokładamy oliwki, doprawiamy 1/2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki czarnuszki, solą i pieprzem. Smażymy, aż sos odparuje, zdjąć z ognia. Roztrzepać jajka ze śmietaną i dodać do mięsa następnie wymieszać. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze, nakładamy mięso, posypujemy pokruszoną fetą, przykrywamy drugim płatem ciasta i sklepiamy brzegi. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, do zrumienienia. Podawać na ciepło.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze