Składniki: 2 kg szynki, 3 ząbki czosnku, jałowiec, kminek, 4 łyżeczki dżemu malinowego, 2 winne jabłka, cebula, chili, sól, pieprz, cynamon, 4 liście laurowe
W moździerzu rozgniatamy 10 ziaren jałowca i 1/2 łyżeczki kminku. Czosnek obieramy i posiekać. Szynkę nacinamy w kratkę, nacieramy solą i przyprawami, zasznurować, wkładamy do brytfany, przykrywamy i odstawiamy a noc do lodówki. Podgrzewamy dżem malinowy do momentu aż będzie płynny, smarujemy nim szynkę i posypujemy pieprzem, chili i cynamonem. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usunąć pęstki. Cebulę obieramy i kroimy też na ćwiartki. W rękawie do pieczenia układamy szynkę, liście laurowe, jabłka i cebulę, zamykamy i robimy otwór. Szynkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy 0d 1,5 do 2 godzin. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę, po przestygnięciu usunąć nici. Można ją podawać na ciepło lub zimno.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze