Wielkanoc o smaku... śledzia, przepisy Magdaleny Gutowskiej z Warszawy

  • 15.03.2018, 13:19 (aktualizacja 16.03.2018, 06:23)
  • red
Wielkanoc o smaku... śledzia, przepisy Magdaleny Gutowskiej z Warszawy
Wielkanoc kojarzy mi się przede wszystkim z tradycją POGRZEBU ŚLEDZIA. Tradycja ta w mojej rodzinie jest przekazywana z pokolenie na pokolenie. Przez okres postu w każdy piątek do momentu Wielkiej nocy obowiązuje wstrzemięźliwość od spożywania mięsa oraz słodyczy. Przez ten okres w każdy piątek jemy śledzie w różnych odsłonach. To właśnie dlatego w Wielki Piątek z radości ku końcowi postu urządzamy „pogrzeb śledzia” i po raz ostatni przygotowujemy tą rybę. Następnego dnia śledzia zakopujemy w przydomowym dole na znak „znudzonego” pożywienia. Moja córka ma przy tym nie lada ubaw. Dlatego właśnie mam kilka sprawdzonych propozycji podania śledzia jako potrawy, dla tych którzy nie obchodzą tej tradycji i podają śledzia na Niedzielne śniadanie Wielkanocne - napisała pani Magdalena, wysyłając swoje propozycje na nasz konkurs kulinarny.

Na początek może kilka słów na zachętę w stronę potraw ze śledzia. Dlaczego śledzie są takie cenne? Bo są tłuste i niskokaloryczne jednocześnie. Stanowią bogate źródło białka, witamin, oraz kwasów OMEGA 3. Zawarty w nich potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek oraz poprawia koncentrację.

PROPOZYCJA I 

ŚLEDŹ PO JAPOŃSKU CZYLI SAŁATKA Z SUROWEGO ŚLEDZIA NA GRZANKACH 

Składniki:

Świeże śledzie, kolendra, limonka, ogórek kiszony, czerwona cebula, bagietka, majonez, sól, pieprz, oliwa.

Dutki wyfiletować i oczyścić. Następnie pokroić na drobne, cieniutki paseczki. Śledzia przekładamy do miski a następnie doprawiamy kolendrą. Bagietkę kroimy na małe kawałeczki. Skraplamy odrobiną oliwy. Można trochę podpiec, aby zrobiły się chrupiące. Dodajemy ogórek kiszony bądź marynowany w zależności od upodobań, pokrojony w cieniutkie paseczki. Na koniec dodajemy posiekaną drobno czerwoną cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem i jedną łyżką majonezu. Skraplamy całość sokiem z limonki, następnie całość mieszamy. Podajemy na grzankach ;)

PROPOZYCJA II 
PIEPRZOWO-KREMOWA ZUPA ŚLEDZIOWA

Składniki:

Świeże śledzie, zielony pieprz, czosnek, cebula, czerwona papryka, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, pomidory z puszki, limonka, majonez, kwaśna śmietana, natka pietruszki, ocet, sól, pieprz, olej

Śledzie wypatroszyć, wyczyścić, obmyć a następnie pokroić w drobniejsze kawałki.

Zaczynamy od smażenia w niewielkiej ilości oleju: cebuli pokrojonej w drobniejszą kostkę oraz czosnku. Po chwili dorzucamy świeżą paprykę również pokrojoną w kostkę. Dorzucamy odrobinę zielonego pieprzu, a następnie pokrojonego w pierścienie śledzia. Całość chwilę przesmażamy, podduszamy. Doprawiamy całość dwoma rodzajami papryki: słodką i ostrą (ostrej dodajemy nieco mniej). Dodajemy troszkę soli, a następnie kilka łyżek pomidorów z puszki bądź świeżych. Całość skropić startą skórką z limonki. Zalać wodą. Gotować minimum pół godziny, tak żeby rozgotować całego śledzia.

Do zupy przygotowujemy oddzielnie sos z zielonego pieprzu. Do miski wlać 2, 3 łyki majonezu i 2, 3 łyżki śmietany. Dorzucić zielony pieprz, startą skórkę oraz odrobinę soku z limonki, a następnie jeden drobno posiekany ząbek czosnku. i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać troszkę octu. Ja dodaję z macierzanki piaskowej. Całość mieszamy. Sos powinien być gęsty, tak by mógł utrzymać się na powierzchni zupy.

Zupę po ugotowaniu zblendować. Nałożyć na talerz. Całość ozdobić łyżką sosu śmietanowo majonezowego.

PROPOZYCJA III 
CHRUPIĄCE ŚLEDZIE PODANE W TOWARZYSTWIE KECZUPU

Składniki:

śledzie, mąka pszenna, mąka ryżowa, proszek do pieczenia, zimna woda, majonez, keczup, szczypior, czerwona papryka, olej do smażenia, sól, pieprz

Przygotowanie śledzia w tempurze: Sporządzić mieszankę mąki pszennej, ryżowej z odrobiną proszku do pieczenia (bądź użyć gotowej mieszanki do tempury). Aby tempura wyszła dobra należy dolewać bardzo zimną wodę, bądź dodać kilka kostek lodu. Następnie rozrabiamy ciasto do konsystencji naleśnikowej.

Ciasto na chwilę odstawiamy. Zaczynamy przygotowywać rybę. Można użyć dowolnej. Ja używam śledzi. Śledzie przygotowujemy w całości, aby można było zanurzyć delikatnie w sosie.

Śledzie oczyścić, umyć i osuszyć. Rozgrzać sporą ilość oleju, gdyż ryby będą smażone w głębokim oleju. Obtaczamy śledzie w cieście, następnie wrzucamy do rozgrzanego oleju. Całość smażyć do zrumienienia się ciasta na rybie. Tuszki śledzia przekładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Sos: Odrobinę majonezu, dużą ilość keczupu, drobno pokrojony szczypior i czerwoną paprykę pokrojoną  w bardzo drobną kosteczkę przekładamy do miski. Całość mieszamy.

Śledzie oraz sos przekładamy na talerz. Dekorujemy szczypiorkiem bądź bazylią.

red

Zdjęcia (3)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe