Puszysty deser z winogronami, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

  • 14.10.2017, 11:28
  • red.
Puszysty deser z winogronami, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.

Składniki: 10 dag margaryny do pieczenia, 30 dag herbatników, 8 dag cukru, 2 łyżeczki wody, 1 szklanka mleka zagęszczonego, 2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 opakowanie galaretki kiwi, 40 dag winogron.

 

Przygotowanie: Margarynę, cukier i wodę rozpuścić w rondelku i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę przełożyć do tortownicy o śr. 26 cm, ugnieść łyżką i odstawić do lodówki. Galaretkę kiwi rozpuści w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/3 ilości wody podanej na opakowaniu. Ostudzić. Schłodzone mleko zagęszczone ubić mikserem na sztywno. Ciągle ubijając, wlewać cienkim strumieniem galaretki cytrynowe. Piankę wymieszać z umytymi i osuszonymi winogronami. Wyłożyć ją na herbatnikowy spód. Całość zalać galaretką kiwi i odstawić do lodówki na minimum 2 godz., żeby deser dobrze stężał.

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe