Składniki:
10 dkg masła
1 1/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
5 jaj
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
szczypta soli
4 gruszki
dodatkowo:
polewa czekoladowa
płatki migdałowe
Masło , cukier i kakao roztopić na ogniu. Wlać olej i wodę, gotować kilka minut, mieszać, wystudzić. Następnie żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do wystudzonej masy, wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na puszysto, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przygotować keksówkę o rozm 11x29cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto przełożyć do keksówki. Gruszki umyć osuszyć pozostawiając ogonki. Gruszki włożyć do ciasta. Keksówkę z ciastem wstawić do piekarnika . Piec 1 godz w temp.180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą czekoladowa i posypać migdałami lub orzeszkami.
Napisz komentarz
Komentarze