Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 8 maja 2024 05:05
Reklama Baner A1 BUDBRAM
Reklama

Mazurek z bakaliami, przepis Małgorzaty Kowalczyk z Zamościa

Przepis nadesłany na wielkanocny konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i marki Delecta.
Mazurek z bakaliami, przepis Małgorzaty Kowalczyk z Zamościa

Autor: Małgorzata Kowalczyk

Składniki: 70 g mąki pszennej, 80 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 50 g cukru, 150 g zimnego i twardego masła, 1 jajko, bakalie: rodzynki orzechy daktyle suszone morele migdały w słupkach żurawina skórka pomarańczowa - inne wedle uznania i posiadania (ok 1,5 szklanki )

Spód: Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka lub miksować składniki mikserem (mieszadłem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksować mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód formy, podziurkować go widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Na spodzie rozsmarować powidła śliwkowe i ułożyć bakalie, polać roztopioną z olejem czekoladą. Udekorować skórką pomarańczową i ewentualnie wiórkami z czekolady.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner reklamowy Greinplast Zamość
ReklamaBnaer reklamowy firmy Kronika Tygodnia
ReklamaBaner reklamowy b - dodatek
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: SkierbiTreść komentarza: Rychło w czas- Kronika Tygodnia, chyba powinnniście zmienić nazwę na kwartalnik :-)Data dodania komentarza: 07.05.2024, 15:09Źródło komentarza: Zwykłe historie. Fotograficzny portret gminy SkierbieszówAutor komentarza: XmanTreść komentarza: Nie chodzi mi o to że Józef K został starostą. W głowie mi się nie mieści że głosował na niego Pozi, że znowu Michał w tym uczestniczy, młody od szyb w Białowodach. Wstyd mi. Oni są tacy sami jak Un. Jeta w jotę.Data dodania komentarza: 07.05.2024, 14:23Źródło komentarza: Powiatem hrubieszowskim będą rządzić radni PSL i PiSAutor komentarza: stary borusTreść komentarza: A niby wzorują się na Niemcach. A tam myśliwi mają poważanie i o wiele większe możliwości polowań . A u nas człowiek porządny i kompetentny w łowiectwie opluwany jest bezczelnie przez zidiociałych ,,ekologów". Nic dziwnego skoro przyrodą a zatem i łowiectwem zarządza sfanatyzowany ignorant. Czy to przypadek , że tak się dzieje?Data dodania komentarza: 07.05.2024, 12:50Źródło komentarza: Szykują się zmiany w prawie łowieckim. Myśliwym nie są na rękęAutor komentarza: 123Treść komentarza: Gostek po podstawówce na początku w wojsku 6000 brutto a psycholog w wojsku, który na przykład opiniuje takiego gostka 5600 brutto. To jest właśnie Polska. Mięso armatnie jest w cenie:)Data dodania komentarza: 07.05.2024, 11:54Źródło komentarza: Boom na wojsko. Coraz więcej Polaków chce założyć mundurAutor komentarza: PandoraTreść komentarza: Brawo!!!Data dodania komentarza: 07.05.2024, 11:42Źródło komentarza: Powiatem hrubieszowskim będą rządzić radni PSL i PiSAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Tragedia zaiste skażą ją za to jak nic.Data dodania komentarza: 07.05.2024, 10:06Źródło komentarza: Rozpoczął się proces ustępującej wójt gminy Werbkowice
Reklama
Reklama