Sernik z bakaliami, przepis Małgorzaty Kowalczyk z Zamościa

  • 06.04.2017, 05:38
  • red.
Sernik z bakaliami, przepis Małgorzaty Kowalczyk z Zamościa Małgorzata Kowalczyk
Przepis nadesłany na wielkanocny konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i marki Delecta.

Składniki na ciasto: 35 dag mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta, 1/2 szklanki cukru, 15 dag masła, 1 całe jajko, 2 żółtka.

Składniki na masę serową: 1 kg sera w wiaderku na serniki, 20 dag masła, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego Delecta, 7 żółtek, 5 białek, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytrusów

Ciasto: Sypkie składniki posiekać z masłem, następnie dodać żółtka i jajko, zagnieść ciasto i schłodzić. 

Formę 33 cm na 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą na dnie wyłożyć 3/4 całego ciasta, nakłuć w kilku miejscach i zapiec w temp. 180 st około 15 minut. 

Masa serowa: Żółtka utrzeć z połową cukru, masło utrzeć z resztą cukru i serem, następnie dodać utarte żółtka i proszek budyniowy oraz bakalie, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie połączyć z masą serową. 

Całą masę serową wylać na podpieczony i przestudzony spód z ciasta na wierzchu ułożyć kratkę z pozostałego ciasta. - dla cierpliwych. ja ścieram po prostu ciasto  na tarce.

Piec około 50 minut w temp. 180 st po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku, a następnie otwieramy piekarnik i studzimy.

Następnego dnia po upieczeniu jest najlepszy.

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe