Pokazali jak smakuje nasze Roztocze

  • 27.01.2022, 07:09
  • Wioletta Dudek-Ruszel
Pokazali jak smakuje nasze Roztocze Kuba Winkowski zawitał też do Zagrody Guciów, gdzie podjął go Stanisław Jachymek.
Jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni w Wielkiej Brytanii odwiedził Roztocze.

Kasza i miód to dwa produkty z Roztocza, z których można wyczarować przepyszne potrawy. To nimi między innymi smakuje Roztocze. Jakie pyszności z ich dodatkiem przyrządzić, pokazywali bohaterowie nowego programu kulinarnego "Jak smakuje Polska?" emitowanego w TVP HD. Pierwszy odcinek nagrywano w Mokrymlipiu, Guciowie i podtomaszowskich Pasiekach. 

Kuba Winkowski to jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni w Wielkiej Brytanii. Mieszka tam od kilku lat. Na Wyspach zdobył doświadczenie oraz uznanie. W 2019 r. został wyróżniony prestiżowym tytułem National Chef of The Year. W ostatnie wakacje kucharz nagrywał swój program kulinarny pt. "Jak smakuje Polska?". Szukał miejsc wyjątkowych, kwintesencji danego regionu i równie wspaniałych smaków. Odwiedził m.in. Roztocze, Podlasie, Kaszuby, Mazury.

Pierwszy odcinek został nagrany m.in. na Roztoczu Tomaszowskim. Kuba Winkowski zawitał w gościnne progi świetlicy w Pasiekach, gdzie serdecznie przyjęły go Pszczółki Roztoczańskie. Tak się nazywa stowarzyszenie, które powstało przy założonym w 2011 r. KGW w Pasiekach. Jego członkinie pieką i gotują głównie dania regionalne, ale doprawiają je "nowoczesnością".

Od kilku lat co roku biorą udział w Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła w Baszni Dolnej (woj. podkarpackie). Przywiozły stamtąd już wiele nagród – zdobywały miejsca na podium i wyróżnienia.

 – Przyrządzałyśmy zupę owocową z kluskami spod pachy, gulasz z dzika, kapustę tzw. kozibrodę, żeberka na kiszonej kapuście, kociuchy, piernik z miodem, ciasto placki miodowe z gotowanym serem – gospodynie wymieniają potrawy, które podbiły serca jury z Baszni. To właśnie tam reżyserka i scenarzystka programu „Jak smakuje Polska?” Jowita Baraniecka-Ogden oraz kucharz Kuba Winkowski szukali bohaterów do kolejnych odcinków. Dania na bazie miodu i kaszy to specjalność gospodyń z Pasiek i dlatego to one wystąpiły przed kamerami.

Cały artykuł dostępny tylko w papierowym i e-wydaniu Kroniki Tygodnia

Wioletta Dudek-Ruszel

Zdjęcia (1)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Jan
Jan 17.05.2022, 23:46
Brawo

Pozostałe