Blok czekoladowy i szyszki. Przypominamy przepisy na przysmaki z czasów PRL

  • 08.01.2022, 10:00
  • News4Media
Blok czekoladowy i szyszki. Przypominamy przepisy na przysmaki z czasów… iStock
Dziś sklepowe półki uginają się od nieskończonej listy produktów spożywczych. Możemy dowolnie wybierać smaki, kolory, kształty czy zapachy, a producenci wciąż zaskakują nas kolejnymi pomysłami na nowoczesne przekąski. Wielu z nas pamięta jednak jeszcze czasy PRL, kiedy słodycze były towarem deficytowym. W domach nie brakowało jednak pomysłów na własnoręcznie wykonane smakołyki. Dziś przypominamy dwa z nich, na które podajemy również proste przepisy.

Blok czekoladowy

Niegdyś można było znaleźć go niemal na każdym stole w polskich domach. Dziś większość z nas wraca do niego jedynie z sentymentem. Przyrządzenie bloku czekoladowego jest dziecinnie proste, dlatego może okazać się nie tylko podróżą w czasie, ale również doskonałym pomysłem na rodzinne spędzenie czasu.

Składniki:

- 150 gramów cukru,
- 250 gramów masła,
- pół szklanki mleka,
- 4 łyżki stołowe prawdziwego kakao,
- 500 gramów mleka w proszku (26 proc. tłuszczu),
- 200 gramów herbatników,
- opcjonalnie 2-3 garści bakalii.

Przygotowanie:

1. Do garnka przełożyć masło i roztopić je; dodać cukier, zwykłe mleko, kakao i podgrzewać cały czas mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Nie wolno dopuścić mieszanki do wrzenia.

2. Tak przygotowaną masę ostudzić do letniej temperatury, po czym miksować i jednocześnie dodawać stopniowo mleko w proszku do chwili całkowitego połączenia składników. Wybierając wersję z bakaliami, można dodać je również na tym etapie i wymieszać łyżką, aby rozłożyły się równomiernie.

3. Gotową masę przekładamy do blaszki o wymiarach 10x30cm i wstawiamy do lodówki, aby całkowicie stężała. Po kilku godzinach wyciągamy blok i kroimy na mniejsze kawałki.

Szyszki

Przysmak z preparowanego ryżu możemy obecnie kupić w niektórych sklepach i cukierniach, jednak nic nie zastąpi smaku szyszek przygotowanych samodzielnie w zaciszu własnego domu. Przepis jest bardzo prosty i zajmuje niewiele czasu.

Składniki:

- 60 gramów preparowanego ryżu,
- ok. 0,5 kilograma cukierków typu krówka,
- ¼ kostki masła.

Przygotowanie:

1. Cukierki kroimy na małe kawałeczki, po czym wrzucamy je do garnka razem z masłem i na małym ogniu roztapiamy wszystko razem, aż utworzy się jednolita, całkowicie gładka masa.

2. Kiedy składniki połączą się, zakręcamy palnik i natychmiast wsypujemy do garnka preparowany ryż i całość mieszamy łyżką do równomiernego jego rozprowadzenia.

3. Z ciepłej masy lepimy rękoma szyszki o dowolnym kształcie. Tę czynność należy wykonywać możliwie szybko, ponieważ składniki bardzo szybko zastygają. Tak wykonane układamy np. na papierze do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.

News4Media

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
anonim
anonim 11.01.2022, 11:00
to w takim razie kiedy mam dać herbatniki i jak? bo nie zostało to napisane

Pozostałe