Prosty piernik z bakaliami, przepis Zdzisławy Karwańskiej z Pienian

  • 28.05.2018, 05:11
  • red.
Prosty piernik z bakaliami, przepis Zdzisławy Karwańskiej z Pienian Fot. pixabay.com
Bardzo prosty przepis na ciasto, nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka sody.

To wszystko wymieszać w misce na sucho, a potem dodać 6 łyżek dżemu (np. z czarnej porzeczki), 1 jajko i 1 szklankę mleka. Wymieszać dokładnie łyżką. Dodać jeszcze 12 łyżek oleju, wymieszać. Dodać ulubione bakalie i wymieszać.

Piec ok. 45 minut. 

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe