Choć morele suszone siarkowane ładniej wyglądają i dłużej zachowują świeżość, to jednak nie są zalecane w codziennej diecie, ponieważ zawierają mniej składników odżywczych i mogą wywoływać dyskomfort u osób uczulonych na siarczany. Natomiast morele suszone niesiarkowane to naturalny i w pełni ekologiczny wyrób o wielu cennych właściwościach. Sprawdź, jakie składniki odżywcze znajdziesz w tym wyjątkowym produkcie!
Morele suszone bez siarki – poznaj ich właściwości
Morele suszone bez siarki to bezpieczna alternatywa dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać i na co dzień unikają żywności z dodatkiem szkodliwych konserwantów. Informacja o sposobie suszenia produktu powinna się każdorazowo znaleźć na jego etykiecie. Morele suszone niesiarkowane warto zamawiać u sprawdzonych dostawców. Ten wyjątkowy produkt zawiera takie składniki jak:
- witamina A,
- witamina B2,
- fosfor,
- wapń,
- żelazo,
- potas,
- przeciwutleniacze.
Morele suszone są bogatym źródłem witaminy A, która skutecznie wspomaga odporność i zmysł wzroku. Obecny w tym produkcie potas i przeciwutleniacze prowadzą do obniżenia poziomu cholesterolu i poprawy funkcjonowania układu trawiennego. Natomiast wapń, fosfor i witamina B2 korzystnie wpływają na stan kości, dlatego morele suszone niesiarkowane są szczególnie polecane osobom narażonym na osteoporozę.
Morele suszone niesiarkowane – dlaczego warto włączyć je do diety?
Suszone morele dostarczą Ci wielu niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie są niskokaloryczne i beztłuszczowe. W efekcie możesz je spożywać jako przekąskę między posiłkami lub może je dodawać do ulubionych dań, aby poprawić ich smak. Morele suszone niesiarkowane mają wyższą zwartość beta-karotenu niż świeże owoce, co sprawia, że działają ochronnie na wzrok i zapobiegają degeneracji plamki żółtej. Dlatego po ten składnik warto sięgać, gdy masz problemy ze wzrokiem lub chcesz ich uniknąć w przyszłości.
Składniki zawarte w suszonych morelach niesiarkowanych korzystnie wpływają również na układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy i układ trawienny. W tym produkcie znajdziesz błonnik, potas i żelazo, co sprawia, że jest on polecany kobietom w ciąży, karmiącym piersią i po menopauzie. Ponadto suszone morele są wyjątkowo smaczne, dzięki czemu możesz je wykorzystać do przyrządzenia pysznych sałatek, dań mięsnych, słodkich przekąsek i deserów.
Zdrowa i zbilansowana dieta to doskonały sposób na zachowanie dobrej kondycji i poprawę samopoczucia. Jeśli chcesz włączyć suszone morele do swojej diety, to koniecznie wybieraj te niesiarkowane, ponieważ zawierają więcej składników odżywczych i są pozbawione sztucznych konserwantów.