Pasztet warzywny z leszczem, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

  • 15.12.2017, 06:12
  • red.
Pasztet warzywny z leszczem, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta

1 kg leszcza

50 dkg ziemniaków

1 brokuł

2 marchewki

3 jajka

1 czerstwa bułeczka

1/2 szklanki mleka

1/2 kostki masła

3 łyżki tartej bułki

gałka muszkatołowa

sól.pieprz

masło do wysmarowania formy

 

 

Ziemniaki obrać, ugotować w lekko posolonej wodzie . Marchewkę opłukać, oczyścić , ugotować również w lekko osolonej wodzie. Brokuł oczyścić , podzielić na różyczki zalać lekko posoloną wodą, odgotować. Warzywa po ugotowaniu osaczyć. Leszcza oczyścić, opłukać podzelić na dzwonka i ugotować w posolonym wrzątku. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Wyjąć ości. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Ziemniaki , bułkę i rybę przekręcić przez maszynkę do mięsa. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku , ciągle ucierać. Następnie dodać zmielone ziemniaki z rybą, 2łyżki tartej bułki.Zmiksować, doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić z odrobiną soli na puszysto, połączyć z masą ziemniaczaną. Odłożyć połowę masy. Pozostałą podzelić na pół. Do jednej dodać rozgnieciony brokuł a do drugiej startą marchewką na grubych oczkach.

Formę żaroodporną posmarować tłuszczem i opruszyć bułką tartą. Na spodzie ułożyć masę brokułową. Na niej rozsmarować masę ziemniaczaną z rybą a na wierzch masę marchewkową. Piec w 180 stopniach około 1 godzinę.

 

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
 ewa
ewa 21.12.2017, 16:19
robiłam podobny bez smaku

Pozostałe