Biszkopt : 8 jaj, 1 szklanka cukru ( u mnie 3/4 szkl. dałam trochę mniej), 1 szkl. mąkli pszennej, 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, utrwalić cukrem dodając partiami. Rozmącić żółtka w 1/4 szklanki gorącej wody. Wlewać partiami do białek, króko ubijać do połączenia składników. Przesiać obie mąki i dodać proszek. Dodawać do masy jajecznej, mieszając szpatułką. Biszkopt piec ok. 40 min. Po upieczeniu gorący rzucić na podłogę z wysokości 40 cm. Pozostawić do wystygnięcia, najlepiej upiec dzień wcześniej. Wymiary tortownicy to 28 cm średnicy. Przekroić na 3 blaty. U mnie były dwa takie biszkopty czyli 6 cienkich blatów.
Masa:
1 litr śmietany 30 %
3 serki mascarpone
0,5 szkl cukru pudru
2 śmietan-fix ( 3 małe)
Ubić śmietanę (schłodzoną) z cukrem i śmietan-fixem. Dodać serek ubić.
Poncz:
0,75 l mocnej herbaty
aromat wg uznania
sok z cytryny
Przekładać nasączone blaty. U mnie dwie warstwy były z owocami. Pierwsza z borówką, druga z winogronem. Do dekoracji użyłam borówek, truskawek,winogron. Boki to dekoracja z białej czekolady.
Napisz komentarz
Komentarze