Karkówka z rozmarynem i miodem, przepis Renaty Pyzik z Tarnogóry

  • 14.05.2017, 05:29
  • red.
Karkówka z rozmarynem i miodem, przepis Renaty Pyzik z Tarnogóry fot. Renata Pyzik
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Społem PSS Zamość

Składniki:

600 g karkówki

2 czerwone cebule

2 jabłka

1 łyżeczka rozmarynu

2 łyżki miodu

tłuszcz do smażenia

pół ostrej papryczki

1 marchewka

150 ml czerwonego wina

pół szkl wody

sól pieprz

szczypta majeranku

2 łyżki śmietany 18%

 

Mięso oczyścić umyć, na patelni rozgrzać dwie łyżki tłuszczu położyć mięso i obsmażyć na rumiany kolor ze wszystkich stron. Dodać obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych pokrojone jabłka, marchewkę i cebulę pokrojoną w piórko i rozmaryn. Podlać winem dodać szczyptę majeranku, posiekaną papryczkę sól i pieprz. Dusić pod przykryciem, dolewać wodę. w połowie duszenia dodać miód i wymieszać lekko. Dusić ciągle aż do miękkości.

Wyjąc mięso, sos zmiksować blenderem i dodać 2 łyżki śmietany. Podgrzać.

Mięso pokroić na plastry podawać z pure ziemniaczanym i marynowaną dynią lub inną marynatą.

red.

Zdjęcia (3)

Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe