Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 09:48
Reklama

Zamość: Uczniowie ZSP nr 4 spędzili ferie w Hiszpanii

To nie były wczasy, choć czas na wypoczynek i zwiedzanie też się znalazł. Grupa uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Zamościu miała w tym roku wyjątkowe ferie. Młodzież brała udział w stażach zawodowych w Hiszpanii.
Zamość: Uczniowie ZSP nr 4 spędzili ferie w Hiszpanii

Autor: ZSP nr 4 Zamość

20 uczniów ZSP nr 4 spędziło dwa zimowe tygodnie w hiszpańskiej Sewilli. Pojechali tam w ramach projektu „Zbuduj swoją pozycję zawodową” z programu ERASMUS+. Mieli okazję doświadczyć praktycznej strony swojej przyszłej profesji. Poznali organizację pracy i sposób funkcjonowania hiszpańskich firm zajmujących się informatyką i gastronomią. To były więc pracowite ferie, bo każdy uczeń miał do przepracowania 10 dni roboczych, 6 godzin dziennie.

Przyszli technicy informatycy praktykowali w Pronet PC, Asociasion 69.F, Microsur oraz Informatica Salesianos Santísima Trinidad. 

- Pracowałem w małej firmie, gdzie jedynym pracownikiem był mój tutor. Bardzo podobała mi się ta spokojna atmosfera. Dzięki temu miałem komfortowe warunki do nauki nowych umiejętności bez stresu, a w razie wątpliwości zawsze mogłem poprosić o pomoc. Rozwinąłem swoje umiejętności w zakresie diagnostyki i naprawy komputerów. Nauczyłem się montażu, z którym wcześniej miałem niewielką styczność. Staż pozwolił mi na praktyczne wykorzystanie umiejętności nabytych w szkole i oswojenie się z różnorodnością zadań potrzebnych w pracy – opowiada o swoich wrażeniach Kamil Ligocki z klasy 3 TI.

Staże uczniów z zawodu technik technologii żywności odbywały się w cukierniach i restauracjach w Sewilli. - Traktowano mnie na równi z innymi pracownikami. Nabyłam wiele praktycznych umiejętności, np.: dekorowanie ciast, nauczyłam się także nowych, nieznanych wcześniej przepisów itp. Poznałam nową kulturę, tradycje i zwyczaje, które są nieco inne niż w Polsce – relacjonuje Żaneta Waszak z klasy 2 TTŻ.

Przyszli kucharze odbyli staże w restauracjach. - Nauczyłem się przygotowywać różne rodzaje potraw kuchni hiszpańskiej. Dowiedziałem się jak można przygotować do spożycia owoce morza - krewetki, małże, itp. Na praktyce wzbogaciłem swoje umiejętności dotyczące gotowania – wyjaśnia Dawid Kowalik z klasy 3k

Wolne od pracy dni wypełnił młodzieży program kulturowy, który obejmował wycieczki po Andaluzji.

Program Erasmus+ ściśle współpracuje z Krajowym Centrum Europass, co ułatwia potwierdzanie zdobytego doświadczenia zawodowego, kulturowego i językowego za granicą. Uczniowie Budowlanki po uczestnictwie w projekcie „Zbuduj swoją pozycję zawodową” otrzymują dokumenty Europass Mobilność wydawane przez Krajowe Centrum Europass.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama