Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 18 maja 2024 22:08
Reklama
Reklama
Reklama

Pieczona dynia z kurczakiem

Do dyni zabierałem się od ładnych kilku tygodni. W końcu zdecydowałem się na prostą recepturę ponaglany przez moją małżonkę, która ostrzegła mnie, że jeśli będę się tak guzdrał, to nie podzielę się z Czytelnikami żadnym przepisem.
Pieczona dynia z kurczakiem

Nie do końca zgodzę się ze stwierdzeniem, że sezon na dynie ma się ku końcowi. Na polach wciąż widzę kopce kolorowych wielkich bulw czekających na zebranie. Poza tym jest to warzywo, które całkiem dobrze się przechowuje. Zimowe odmiany przełożone do drewnianych skrzynek z powodzeniem poleżą przez kilka miesięcy w chłodnej piwnicy. Wielką zaletą jest także fakt, że warzywo można prawie w całości spożytkować. W kuchni używa się głównie miąższu, ale bardzo smaczne są również pestki. Wystarczy je tylko oddzielić od włóknistej otoczki, umyć i wysuszyć. Po takie pestki powinni sięgnąć zwłaszcza panowie, ponieważ produkt ten zaleca się w profilaktyce nowotworu prostaty.

Z drugiej strony nie dziwię się zniecierpliwieniu mojej połowicy, ponieważ świeża dynia jest surowcem wyjątkowo wdzięcznym do obróbki, a poza tym jest też bardzo zdrowa. Pomarańczowy kolor to zasługa karotenu (znajdującego się również w marchewce) wpływającego na zdrowy wygląd skóry. Dynia zawiera również dużo kwasu foliowego i lecytynę korzystnie wpływającą na pracę mózgu.

Teraz kilka słów o obróbce takiej dyni. Przy pierwszym spotkaniu warzywo nie sprawia zbyt korzystnego wrażenia. Jest wodniste i po spróbowaniu trudno wyczuć jakikolwiek smak. Dyni trzeba "pomóc". W towarzystwie przypraw i innych produktów, jak chociażby mięsa, sprawa przybiera zupełnie innych kształtów. Na przykład po upieczeniu odkryjemy, że dynia jest dość słodka. Ta subtelna, nienachalna słodycz pasuje do deserów (ciasto dyniowe, naleśniki), ale też do dań mięsnych czy jarskich. Jak mawiają bowiem klasycy kuchni, w każdej potrawie powinniśmy zawrzeć wszystkie znane nam smaki rejestrowane przez język, od słodkiego, poprzez gorycz, słoność, na kwaśności kończąc. W takiej kompozycji dynia sprawdza się idealnie.

Po to warzywo sięgnę w niedalekiej przyszłości jeszcze kilka razy, ale na początek spróbuję czegoś bardzo łatwego. Czego potrzebujemy do przyrządzenia pieczonej dyni? Właściwie to... dyni i piekarnika. Przed pierwszym cięciem warzywo bardzo dokładnie szorujemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Z pokaźnej bulwy wykrawamy interesujący nas kawałek. Wybieramy miąższ wraz z pestkami. Nie odcinamy skórki, ponieważ ma ona swoją rolę do spełnienia. Dzięki niej warzywo nie rozpadnie się w czasie pieczenia.

Kroimy na mniejsze kawałki, a następnie nacinamy na powierzchni drobną kratkę. Skrapiamy oliwą z oliwek, a także oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Skoro dynia lubi towarzystwo to idealnym dla niej partnerem wydaje się być odpowiednio przygotowana pierś z kurczaka. Dwa zgrabne kawałki oczyszczamy z błon, myjemy i suszymy. W misce przygotowujemy ekspresową marynatę. Kilka łyżek oliwy mieszamy z solą, pieprzem, dwoma ząbkami czosnku, bazylią, papryką w proszku i odrobiną curry. Pozwoliłem sobie na chwilę szaleństwa i dodałem odrobinę słodkiego syropu klonowego. Mięso dokładnie nacieramy takim specyfikiem i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Następnie układamy piersi na blaszce obok dyni.

Teraz wkładamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką miękkość dyni. Jeśli wsuwa się ją bez problemu, wyłączamy piekarnik.

Zgrabne kawałeczki wybieramy łyżką i układamy na talerzu. Obok wykładamy pokrojoną w paseczki pierś.

PO, fot. Piotr Orzechowski

PIECZONA DYNIA Z KURCZAKIEM

* 1 kg dyni

* sól, pieprz

* oliwa z oliwek

* podwójna pierś z kurczaka

* papryka w proszku

* curry

* 2 ząbki czosnku

* bazylia


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner reklamowy Lege Artis
Reklama
ReklamaBaner reklamowy CKZiU
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: towarzyszu BASIATreść komentarza: POwołać swoich ZNAJOMKÓWData dodania komentarza: 18.05.2024, 16:20Źródło komentarza: Zamość: Miotła w spółkach miejskich. Jako pierwsza stanowisko straciła prezes PGKAutor komentarza: N-lTreść komentarza: I Wydzial Geodezji wymienić na nowych ludzi.Data dodania komentarza: 18.05.2024, 15:32Źródło komentarza: Zamość: Miotła w spółkach miejskich. Jako pierwsza stanowisko straciła prezes PGKAutor komentarza: Mieszkanka gminyTreść komentarza: A mówi się,że radni to" ciało społeczne", no jestem zawiedziona na samym początku działania nowej rady i Pani wójt. Jeszcze nie zapracowaliście Drodzy Radni a już sobie ustaliliście takie uposażenie?, Trzeszczany to nie Zamość, gdybym mogła cofnąć czas to moja decyzja byłaby zupełnie inna,. To tak ma wyglądać Wasza praworządność?, wstyd i obłuda.Data dodania komentarza: 18.05.2024, 15:16Źródło komentarza: Trzeszczany: Samorząd zmieniony gruntownieAutor komentarza: KorekTreść komentarza: Będzie muł i kamieni kupa sprzedaliście gminę za parę flaszek procentówData dodania komentarza: 18.05.2024, 13:56Źródło komentarza: Trzeszczany: Samorząd zmieniony gruntownieAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Tragedia zaiste. Bezrobocie 15% a największy problem to brak sukcesów zadupiastego klubu. Chociaż tobie panie burak socjal leci to możesz mieć takie problemy.Data dodania komentarza: 18.05.2024, 11:14Źródło komentarza: Hrubieszów: Kolejna kadencja rozpoczęta. Kryszczuk przewodniczącym Rady MiejskiejAutor komentarza: Janusz biznesuTreść komentarza: Haha jakie śnięte ryby gdzie!?!?Przecież tu nie ma ryb, ta rzeka z braku regulacji wygląda jak bagno. Wody miejscami Brak!!!!Data dodania komentarza: 18.05.2024, 11:04Źródło komentarza: Hrubieszów: Tony śniętych ryb w Huczwie, Prokuratura Rejonowa umarza śledztwo. Ostry sprzeciw PZW
Reklama
Reklama