kaczka średniej wielkości - 2 kg
2 saszetki kaszy gryczanej
2 jabłka
1 jajko
1 łyżka masła
1 zabek czosnku
majeranek, sól.pieprz
10 dkg żurawiny suszonej
1 mała cebula, czubryca
5 gożdziki, szczypta cynamonu,
1/2 szklanki wina czerwonego
Sprawiona kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą pieprzem, czubrycą, majerankiem oraz zgniecionym czosnkiem. Zalać winem i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotować farsz. Cebulę obrać , podsmażyć na mąśle. Dodać jabłka pokrojone na ćwiartki , żurawinę, ugotowaną kaszę, gożdziki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, dodać roztrzepane jajko, wlać do masy , wymieszać. Powstałym farszem nadziać kaczkę, otwór spiąć wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytwanki. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 1,5 godz. Podlewać wytwarzającym się sosem z dodatkiem wina. Upieczoną kaczkę wyłożyć na półmisek , udekorować. Podawać na gorąco z surówką.
Napisz komentarz
Komentarze