Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 9 maja 2024 11:24
Reklama Baner A1 BUDBRAM
Reklama

Przepis na tradycyjne, domowe jagodzianki. Zrób je samodzielnie

Jagodzianki to smak lata, który wielu z nas kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa. Cukiernie w sezonie wakacyjnym prześcigają się w oferowaniu różnych odmian tych charakterystycznych wypieków. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby spróbować wykonać je samodzielnie w zaciszu własnego domu.
Przepis na tradycyjne, domowe jagodzianki. Zrób je samodzielnie

Autor: iStock

Jaka powinna być jagodzianka?

Ta słodka bułka wypełniona jagodami jest hitem wśród słodkich wypieków. Niektórzy przemierzają nawet kilometry, aby znaleźć „tę jedyną”, która skradnie ich serce. Prawdziwa jagodzianka powinna mieć maślany smak i tyle owoców, ile tylko uda się zmieścić w cieście. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale również skarbnica witamin A, B, C i PP oraz selenu, miedzi, manganu i cynku. Składniki odżywcze jagód pomagają wzmocnić odporność organizmu, chronią przed nowotworami, skutecznie pomagają zwalczyć ból oraz biegunkę. Jej dobroczynne działanie obejmuje też usuwanie z organizmu szkodliwych bakterii.

Jak zrobić jagodzianki według tradycyjnego przepisu?

Składniki na ciasto:

- 25 gramów świeżych drożdży
- 2/3 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 żółtka oddzielone od białek
- 1/3 szklanki cukru
- pół szklanki śmietany kwaśnej 18 proc. tłuszczu
- pół kostki prawdziwego masła
 

Składniki na nadzienie:

- pół kilograma świeżych jagód
- 1/3 szklanki cukru
- 3 stołowe łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę:

- ¼ kostki zimnego, twardego masła
- 1/3 szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej

Składniki na lukier:

- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki stołowe mleka

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć w naczyniu, dodać do nich łyżeczkę cukru, 50 ml mleka i wymieszać, aż rozpuszczą się i osiągną jednolitą konsystencję. Następnie dodać dwie łyżki mąki, ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

2. Pozostałą część mąki wsypać do osobnego naczynia. Dodać mleko, szczyptę soli, oddzielone od białek żółtka jaj, śmietanę oraz wcześniej przygotowany rozczyn drożdży.

3. Do miksera podłączyć końcówkę z tzw. „hakiem” i wyrabiać ciasto, aż stanie się lepkie i plastyczne. Można wyrobić je również ręcznie. Do gotowego ciasta dodać ciepłą część masła i jeszcze raz zagnieść na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto należy szczelnie przykryć i schować do lodówki na całą noc.

4. Następnego dnia przygotować nadzienie, dodając do siebie umyte wcześniej jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną.

5. W międzyczasie przygotować również kruszonkę, rozgniatając palcami składniki do uzyskania sypkiej konsystencji. Gotową posypkę schować do lodówki.

6. Ciasto podzielić na 10 kawałków. Każdy z nich rozwałkować i uformować w okrągły placek, nałożyć 2-3 łyżki stołowe nadzienia i zlepić tak, jak lepi się pierogi, po czym lekko docisnąć, aby nadać bułeczkom nieco spłaszczonego kształtu. Gotowe jagodzianki odstawić na ok. pół godziny w temperaturze pokojowej.

7. Za pomocą pędzla, bułeczki posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką.

8. Jagodzianki piec przez ok. 15 – 20 minut (aż się zarumienią) w temperaturze 180 st. C.

9. Cukier puder wymieszać z mlekiem i tak powstałym lukrem „skropić” upieczone bułki.  


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner reklamowy Greinplast Zamość
Reklama
ReklamaBaner reklamowy b - dodatek
ReklamaBaner B1
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: PoliksTreść komentarza: ProstaczkiData dodania komentarza: 09.05.2024, 08:16Źródło komentarza: Rozmowa z prezydentem Zamościa Rafałem Zwolakiem. "To będzie lepsze miasto"Autor komentarza: LotinTreść komentarza: Patologia Platwusow I Odmozdzonych Ciemniakow Rzadzi Zamościem, mieszkańcy na to zasłużyli Wyborcy tacy sami Oglupieli CiemniacyData dodania komentarza: 09.05.2024, 08:14Źródło komentarza: Rozmowa z prezydentem Zamościa Rafałem Zwolakiem. "To będzie lepsze miasto"Autor komentarza: NormalnyTreść komentarza: No to trzeba było coś więcej zrobić niż pisać anonimy na zadupiastym forum. Straszyli burmistrzową wyborami, czas na młodych a później się okazało że burmistrzowa jest najmłodszym kandydatem przeciwko dziadkowi i przedszkolance. Władze powiatu jeszcze gorzej i to samo. Ta miernota co zostaje na zadupiach to wieczne marudzenie i tyle. Ani nie wyjedzie ani nic nie zrobi pożytecznego.Data dodania komentarza: 09.05.2024, 07:04Źródło komentarza: Hrubieszów: Obligacje mają pokryć deficyt w budżecieAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Zwłaszcza te 15% bezrobocia ucieka już kilka lat i uciec nie może.Data dodania komentarza: 09.05.2024, 06:58Źródło komentarza: Hrubieszów: Obligacje mają pokryć deficyt w budżecieAutor komentarza: ProrokTreść komentarza: Ale ją uzdrowił. W USA zapłaciła by na pewno więcej za lekarzy i by jej nie pomogli. Naprawdę mówił że jej hajs odda? Nie ma co wierzyć starej babie. Wierzy w oszustów a w końcu znalazła kogoś kto ma moc i mu zapłaciła zgodzie z umową.Data dodania komentarza: 09.05.2024, 02:28Źródło komentarza: Werbkowice: Zapłaciła 120 tys. zł uzdrowicielowi za leczenie przez telefon i ekran telewizora!Autor komentarza: TOSIEKTreść komentarza: REZUNY UKEAIŃSKIE PAMIĘTAMY WOŁYŃData dodania komentarza: 08.05.2024, 22:12Źródło komentarza: Rocznica bohaterskiej obrony wioski przed UPA. Honiatycze pamiętają!
Reklama
Reklama