Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 9 maja 2024 15:12
Reklama
Reklama

Wielkanocna pascha kakaowo- owocowa, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Na świąteczny podwieczorek warto skusić się na paschę. Jest pracochłonna ale goście z pewnością ją docenią - napisała nasza Czytelniczka, wysyłając przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Społem PSS Robotnik w Zamościu.
Wielkanocna pascha kakaowo- owocowa, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Autor: Urszula Świeca

Składniki:

4 szklanki mleka

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

1 kostka masła

2 jajka

2 żółtka

1/2 szklanki cukru pudru

20 dkg mieszanych bakalii

1 cukier waniliowy

1 łyżka kakao

1 galaretka cytrynowa

Wykonanie:

Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Śmietanę zmiksować z jajkami i żółtkami, wlać do wrzącego mleka, mieszać aż powstanie gęsty twaróg. Twaróg odcedzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać twaróg, zmiksować. Dodać bakalie, wymieszać.

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie( 3/4 szklanki). Masę serową podzielić na 2 części . Do jednej dodać kakao a do drugiej galaretkę, wymieszać. Formę plastikową dobrze wysmarować masłem.

Napełnić masą jasną a następnie masą kakaową. Formę przykryć, wstawić do lodówki na około 12 godz. Formę wstawić na chwilę do gorącej wody. Paschę wyjąć na talerz . Udekorować bakaliami.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
monia 16.03.2017 16:29
ale śmieszne ciasto ;) mi na razie czekoladowe tylko wychodzi, a zaczęłam wykorzystywać do tego ciemne kakao od krugera

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner reklamowy Lege Artis
Reklama
Reklama
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama