Wielkanocne przysmaki, przepisy Joanny Grzybowskiej z Łodzi

  • 15.03.2018, 13:07 (aktualizacja 18.03.2018, 05:57)
  • red.
Wielkanocne przysmaki, przepisy Joanny Grzybowskiej z Łodzi Fot. Kameleon Kulinarny
Na Wielkanoc najchętniej przygotowuję różne wypieki - zarówno te na słodko jak i na słono. Święta to czas dla rodziny, domu, przyjaciół... i kulinarnych zapachów :) Przesyłam 4 przepisy, których nie może zabraknąć na moim wielkanocnym stole – napisała pani Joanna, autorka bloga Kameleon Kulinarny, zgłaszając się do naszego konkursu.

CYTRUSOWA, WILGOTNA BABKA Z RICOTTĄ

Już sam kształt babki jest uroczy.. po za tym to dość proste do wykonania ciasto, 
wystarczy mieć tylko odpowiednią foremkę :). 
W smaku babki są zazwyczaj cytrusowe, z bakaliami (rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy, daktyle), 
lub po prostu piaskowe. To bardzo lekkie, delikatne ciasto, idealne na deser do filiżanki herbaty. 
Moja wersja z cytrusową nutą, z dodatkiem ricotty dzięki czemu nie jest sucha,  
wydaje mi się ciekawym pomysłem na coś słodkiego ale nieprzesłodzonego 

SKŁADNIKI na 1 babkę 

Składniki na niepełną foremkę 1,3 L, 23 cm średnicy na górze.
Na dużą foremkę o pojemności 2 L – podwajamy składniki.

100 gram masła
100 gram cukru (1/2 szklanki)
15 gram cukru waniliowego
100 gram ricotty
2 duże jajka lub 3 malutkie
90 gram mąki pszennej (1/2 szklanki)
45 gram mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki)
łyżeczka proszku do pieczenia
50 gram kandyzowanej skórki z pomarańczy

POLEWA

40 gram cukru pudru
sok z cytryny

 

WYKONANIE:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Jeśli masło będzie zimne – też się uda, ale będzie ciężej. Dodajemy ricottę i miksujemy dalej.

2. Cały czas miksując wbijamy stopniowo całe jajka – wpijamy jedno i miksujemy, drugie i miksujemy i ewentualnie trzecie i miksujemy.

3. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy i miksujemy.

4. Dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy i mieszamy łyżką. Jeśli skórka jest bardzo sucha – zalewamy 
ją gorącą wodą i zostawiamy na kilka minut. Wodę możemy później wykorzystać do zrobienia lukru.

5. Ciasto wylewamy do natłuszczonej, obsypanej kaszą manną foremki na babkę.

6. Pieczemy w 160’C z włączonym termoobiegiem przez 30 minut (przy podwójnej porcji odpowiednio dłużej 45-55 minut). 
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

7. Wystudzoną babkę polewamy lukrem. Aby go przygotować cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny 
do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru, którym da się udekorować ciasto (z ok. 1/4 cytryny). 
Babkę możemy również polać białą czekoladą.

Smacznego 

DROŻDŻOWA BABKA SZPINAKOWA

Wiosna to czas kiedy wszystko za oknem rodzi się do życia.. 
Wiosna to zieleń, a zielone święta to Święta Wielkanocy  
Wiosenna, świąteczna,  zdrowa, przyprawiona, marmurkowa, wyrośnięta babka 
ze szpinakiem połączonym z serami i czosnkiem. 
Można ją zjeść na ciepło – krojąc lub rwąc kawałki lub na zimno – z masłem 
lub może służyć jako pieczywo do świątecznego śniadania i faszerowanych jajek. 

 

SKŁADNIKI NA BABKĘ SZPINAKOWĄ (mała foremka do ok. 1,3 l ):

CIASTO DROŻDŻOWE 

ZACZYN:

125 ml mleka
1/5 paczki drożdży
szczypta cukru

CIASTO:

250-300 gram mąki pszennej
1 jajko
25 gram masła
1/2 łyżeczka soli
duża szczypta gałki muszkatołowej

SZPINAKOWA PASTA:

200-250 gram mrożonego szpinaku
100 – 130 gram serów (camembert, roquefort, mozarella, żółty)
2-3 ząbki czosnku
1/2 -1 łyżeczki soli – do smaku i zależnie od słoności serów
1/4 łyżeczki pieprzu

tłuszcz i mąka do posmarowania i posypania foremki

 

WYKONANIE:

1. CIASTO. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy - do ciepłego mleka wsypujemy mąkę, 
rozkruszamy drożdże, posupujemy odrobiną cukru (pożywka dla drożdży).

2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zaczynamy mieszać. 
Dodajemy również sól, gałkę muszkatołową, wbijamy jajko, roztopione masło (masło można zamienić na oliwę – 25-30 ml) 
i ugniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie – dosypujemy troszkę mąki. 
Ciasto musi być dobrze wyrobione – możemy je wygniatać na stolnicy, w misce, podrzucać w powietrzu.. 
Najważniejsze, aby było elastyczne i delikatne.

3. Odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

4. SZPINAKOWA PASTA. Zamrożony szpinak umieszczamy w garnku, dolewamy troszkę wody, rozmrażamy podczas gotowania. 
Od momentu rozmrożenia gotujemy ok. 10 minut  (mniej więcej do momentu wyparowania wody). 
Dodajemy pokruszone sery, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Czekamy aż sery się rozpuszczą. 
Zdejmujemy z ognia. Blendujemy na jednolitą masę.

5. Wyrośnięte ciasto mieszamy z pastą szpinakową, najlepiej zrobić to z misce. 
Nie mieszamy do jednolitego połączenia, co zresztą jest trudne przy wyrośniętym cieście drożdżowym, 
dzięki temu uzyskamy marmurek. Ciasto będzie dość rzadkie, lejące się.

6. Wkładamy do foremki na babkę, natłuszczoną, wysypaną kaszą manną.

7. Pieczemy w temperaturze 180’C przez ok. 40 minut.

 

CIASTO MAKOWE Z BIAŁEK

Jest to ciasto lekkie, dość suche, słodkie, najlepiej smakuje polane białą czekoladą. 
No i bardzo proste i szybkie.

Białka możemy „zbierać” (jeśli robimy tarty, faworki lub inne pyszności, 
w których wykorzystujemy same żółta) przez kilka dni, przechowując w szczelnie zamkniętym słoiczku. 

SKŁADNIKI na 1 keksówkę (10 x 32 x 5 cm)- wielkość najlepiej uzależnić od tego ile mamy białek czyli 
do ilości białka dobierać resztę składników, proporcje są banalnie proste niemalże 1 do 1

1 szklanka / filiżanka (u mnie słoiczek 200 ml) białka – niestety nie zważyłam przed ubijaniem
szczypta soli
1 szklanka / filiżanka (u mnie słoiczek 200 ml) cukru pudru – 100 gram
1 szklanka / filiżanka (u mnie słoiczek 200 ml) maku – 100 gram
1 szklanka / filiżanka (u mnie słoiczek 200 ml) mąki pszennej – 100 gram
100 gram masła
łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA:

tabliczka białej czekolady – 100 gram

 

WYKONANIE:

1. Roztapiany masło, odstawiamy do wystygnięcia.

2. Blaszkę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą.

3. Białka, najlepiej o pokojowej temperaturze (wtedy piany wychodzi więcej niż przy zimnych białkach) umieszczamy w misce miksera. 
Miska musi być idealnie sucha. Dodajemy szczyptę soli, aby piana łatwiej się ubijała, sól jest później oczywiście niewyczuwalna z cieście. 
Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo sztywnej piany.

4. Następnie stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier puder, cały czas miksując na najwyższych obrotach.

5. Kiedy piana jest już sztywna, szklista, dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia i łyżką delikatnie i powoli mieszamy.

6. Na koniec polewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy. Przelewamy do keksówki lub innej foremki do pieczenia (zależnie ile mamy ciasta).

7. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 140-150’C, z włączonym termoobiegiem przez 50 minut. 
Czas może być uzależniony od wielkości masy / foremki. Ciasto sprawdzamy za pomocą patyczka.

8. Ostudzone ciasto polewamy czekoladą, najlepiej temperowaną – 2/3 objętości czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną, 
pozostałą część dodajemy po zdjęciu znad kąpieli wodnej. Reszta czekolady rozpuści się podczas mieszania.

 

PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI, ZE ŚLIWKĄ, ORZECHAMI

Pamiętajmy – aby fasola była lekkostrawna – moczymy od 6 do 12 godzin, powoli gotujemy, dodajemy majeranek. 

 

SKŁADNIKI na 1 pasztet na małą, kwadratową foremkę (16 x 16 x 3 cm)

450 gram ugotowanej białej fasoli
Z 0,5 suchej wyszło mi 1450 gram, czyli wystarczy ugotować ok. 150 gram suchej fasoli – choć warto przygotować od razu więcej*
1 średnie jabłko – po obraniu i starciu ok. 80 gram
1 i 1/2 średniej cebulki
olej roślinny / oliwa rafinowana
1-1 i 1/2 łyżeczka soli
1/4-1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
50 gram orzechów laskowych + ewentualnie do posypania wierzchu
15 małych suszonych śliwek (50-60 gram)
tłuszcz + kasza manna do wysmarowania i posypania blaszki

WYKONANIE:

1. Fasolę zalewamy chłodną wodą i zostawiamy do namoczenia – minimum 6 godzin, nie więcej niż 12. 
Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. 
Zależnie od wielkości fasoli – 1 – 1,5 godziny. Nie solimy fasoli przed lub podczas gotowania.

2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Cebulę i jabłko smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia.

3. W misce malaksera umieszczamy ugotowaną fasolę, podsmażoną cebulkę z jabłkiem (zlewamy nieodsączone, z małą ilością tłuszczu).

4. Orzechy laskowe mielimy w młynku na grubość kaszy manny / gruboziarnistej mąki, dodajemy do masy. 
Jest to nasz zagęszczacz zamiast bułki tartej lub kaszy manny.

5. Dodajemy przyprawy – sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową, mieszamy. Smakujemy, ewentualnie doprawiamy.

6. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem, obsypanej kaszą manną (lub bułką tartą) foremki.

7. Suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy kilka minut do napęcznienia. Odsączamy, wciskamy w pasztet.

8. Górę możemy posypać orzechami, pestkami dyni, makiem, czarnuszką lub innymi nasionami, które lubimy.

9. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok 45 minut (termoobieg). 
Wyjmujemy z foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego 

 

red.

Zdjęcia (4)

Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe