Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 01:37
Reklama

Szczebrzeszyn: Cuda na talerzu, czyli warsztaty z kuchni molekularnej w ZS nr 2 (ZDJĘCIA)

Sferyczne ravioli, molekularne lizaki, pianki i różne rodzaje kawioru, a także przedziwne, ale smakowite desery przygotowywali uczniowie Zespołu Szkół nr 2 im. dr. Z. Klukowskiego w Szczebrzeszynie pod okiem mistrzów kuchni molekularnej. Warsztaty zostały zorganizowane dzięki środkom unijnych.
Szczebrzeszyn: Cuda na talerzu, czyli warsztaty z kuchni molekularnej w ZS nr 2 (ZDJĘCIA)

Autor: Fot. ZS nr 2 Szczebrzeszyn

Zajęcia dla młodzieży z klas kształcących w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych poprowadzili eksperci Łukasz Konik i Artur Wawer. Pod ich nadzorem młodzież szkoły w Szczebrzeszynie oswajała się z wykorzystaniem w kuchni ciekłego azotu. Młodzi kucharze smażyli też w... wodzie, wykorzystywali metody żelifikacji, emulsyfikacji, wędzenia i gotowania w niskich temperaturach techniką sous-vide.

Dzięki wykorzystaniu tych kulinarnych wynalazków powstały niezwykłe potrawy, np. sferyczne ravioli, molekularne lizaki, pianki i różne rodzaje kawioru. Na deser przygotowany był np. ananas z liściem laurowym i zielem angielskim.

Uczestnicy warsztatów, które odbyły się w pierwszym tygodniu ferii, otrzymali zaświadczenia o ukończeniu szkolenia, a zdobytą wiedzę i umiejętności z pewnością wykorzystają w swojej karierze zawodowej.

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama