Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 04:17
Reklama

Makowiec inaczej, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta
Makowiec inaczej, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

1 opakowanie płatków lasagne

1 duża puszka masy makowej

6 jaj

2 żółtka

3/4 szklanki mleka

1 śmietana 18% duży kubek

1 cukier waniliowy

1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych

 

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą makową. Płaty makaronowe zblanszować. Żółtka zmiksować z mlekiem , śmietaną i cukrem waniliowym.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 20x32 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Na dnie ułożyć płaty ciasta , polać kilkoma łyżkami sosem jajeczno -śmietanowym, nałożyć masę makową i polać sosem. Tak powtarzać az do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to płaty ciasta polane sosem. Wierzch posypać mielonymi orzechami . Wstawić do piekarnika na około 40 min , piec w 180 stopniach.

Po upieczeniu posypać kandyzowanymi pomarańczami.Można podawać na ciepło i zimno.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama