Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 09:01
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta
Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

kaczka średniej wielkości - 2 kg

2 saszetki kaszy gryczanej

2 jabłka

1 jajko

1 łyżka masła

1 zabek czosnku

majeranek, sól.pieprz

10 dkg żurawiny suszonej

1 mała cebula, czubryca

5 gożdziki, szczypta cynamonu,

1/2 szklanki wina czerwonego


 

Sprawiona kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą pieprzem, czubrycą, majerankiem oraz zgniecionym czosnkiem. Zalać winem i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotować farsz. Cebulę obrać , podsmażyć na mąśle. Dodać jabłka pokrojone na ćwiartki , żurawinę, ugotowaną kaszę, gożdziki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, dodać roztrzepane jajko, wlać do masy , wymieszać. Powstałym farszem nadziać kaczkę, otwór spiąć wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytwanki. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 1,5 godz. Podlewać wytwarzającym się sosem z dodatkiem wina. Upieczoną kaczkę wyłożyć na półmisek , udekorować. Podawać na gorąco z surówką.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama