Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 02:49
Reklama

Dorada z kaszą, przepis Radosława Surmacza z Józefowa

Przepis nadesłany na świąteczny kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta.
Dorada z kaszą, przepis Radosława Surmacza z Józefowa

Autor: Fot. pixabay.com

Składniki: 4 sprawione dorady, 20 dag pieczarek, cebula, po 3 łyżki masła i oliwy, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, bazylia, przyprawa do ryb, sok z cytryny

 

Wykonanie: Ryby opłukać, osuszyć, Natrzeć przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 min. Ugotować kaszę. Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Masło stopić , zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pieczarki, poddusić. Dodać kaszę i szczypiorek, wymieszać. Przyprawić do smaku gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Ryby ułożyć na blaszce, napełnić farszem i skropić oliwą. Piec 40 min. w temp. 180 st. 10 min przed końcem posypać bazylią.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama