Jesienne smakołyki, przepisy na dania obiadowe Małgorzaty Kowalczyk z Zamościa

  • 28.10.2017, 06:00 (aktualizacja 28.10.2017, 19:14)
  • red.
Jesienne smakołyki, przepisy na dania obiadowe Małgorzaty Kowalczyk z… Małgorzata Kowalczyk
W związku z tym, że jesień daje nam ogromne możliwości jeśli chodzi o komponowanie dań obiadowych, postaram się zaprezentować cały ich wachlarz - napisała pani Małgorzata Kowalczyk z Zamościa, wysyłając kilka propozycji dań. Zgłosiła je do konkursu kulinarnego organizowanego przez Kronikę Tygodnia oraz marki Appetita, hellena i Siesta.

Pierogi ze szpinakiem

Potrzebujemy ok. 500 gr szpinaku, dużą cebulę, ząbek czosnku, natkę pietruszki, przyprawy. Wszystko to dusimy, przyprawiamy i smażymy farsz do pierożków. Ostudzonym wypełniamy ciasto przygotowane na pierogi z 500 g maki, 1 jajka, 3/4 szklanki cieplej wody, łyżeczki soli, łyżki oleju.

Pierożki są przepyszne i z pewnością posmakują każdemu

Zielona cukinia z farszem z ryżu

Małe cukinie przekrawamy, wydrążamy ziarna ze środka. Przygotowujemy farsz gotując ryż, smażąc cebulkę, dodając koncentrat pomidorowy, pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy zioła. Wypełniamy nim cukinieę, następnie zapiekamy ok. 20 min w temperaturze 180 stopni aż będzie miękka. Przyprawiamy ketchupem z zależności od upodobań i smaku

Żółta cukinia z kaszą

Kaszę jęczmienną gotujemy, dodajemy smażoną cebulkę, przyprawy, mielone mięso, koncentrat. Wypełniamy nim cukinie, kładziemy plastry żółtego sera, zapiekamy 20 min aż będzie miękka. Pyszna na jesienny obiad

Pizza na szybko

Robimy ciasto z 3 szklanek maki, drożdży, 1 łyżeczki soli, 3/4 szkl. ciepłej wody. Wyrośnięte i gotowe pokrywamy dodatkami jakie aktualnie posiadamy, np. podsmażona cebula, pomidory, papryka, pieczarki, czosnek, wcześniej smarując ciasto koncentratem. Przyprawiamy, posypujemy serem, pieczemy 20 minut. Dajemy ketchup jak kto lubi. Wychodzi pyszna!

Pierożki z jarmużu

Jarmuż przebieramy, usuwając twarde łodygi. Smażymy z cebulką, czosnkiem, przyprawiamy, studzimy. Robimy ciasto jak na pierożki ze szpinakiem, po czym wypełniamy farszem. Wychodzą pyszne. Dodajemy surówkę z czerwonej kapust z jabłkiem i cebulką lub inną wedle upodobania. I pyszny jesienny obiad gotowy!

Leczo z cukinii

potrzebujemy marchewkę cebule paprykę cukinie kukurydze fasole czerwona, przyprawy, wszystko kroimy w paseczki, gotujemy przyprawiamy, dodajemy koncentrat natkę pietruszki, i pyszne leczo gotowe- każdemu posmakuje!

WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW NASZEGO KONKURSU TUTAJ, A TE I WIELE INNYCH PRZEPISÓW NASZYCH CZYTELNIKÓW W ZAKŁADCE SMAKI ZAMOJSZCZYZNY.

red.

Zdjęcia (6)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe