Placek z dynią, przepis Barbary Pyś z Ruszowa Kolonii

  • 15.10.2017, 12:02
  • red.
Placek z dynią, przepis Barbary Pyś z Ruszowa Kolonii
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i Delecty.

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

1/2 kostki zimnego masła 

około 5 łyżek lodowatej wody

1 1/2 – 2 szklanek ugotowanej i zmiksowanej dyni (ja dałam ok. 2 szklanek, w oryginale było 1,5) 

1/4 łyżeczki soli

2/3 szklanki cukru

1 i 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 % 

1 łyżeczka cynamonu

1/4 mielonej gałki muszkatołowej 

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

2 jaja roztrzepane 

bita śmietana (do dekoracji

 

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą, dodajemy masło pokrojone w kawałeczki. Siekamy nożem przez 2 – 3 minuty, skrapiamy wodą i mieszamy widelcem. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 2. godziny. 

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy dno i boki tortownicy (jeśli używamy formy metalowej, dno możemy wyłożyć papierem do pieczenia, jeśli pieczemy, tak jak ja, w formie ceramicznej – wysmarujmy ją warstwą masła). Nakłuwamy widelcem, a dodatkowo możemy na ciasto położyć warstwę papieru do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi lub fasolą.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Pieczemy ciasto przez ok. 8 minut, w połowie zdejmując warstwę papieru z fasolą/kulkami). Polecam obserwować ciasto i wyjąć je jak już się wyraźnie zarumieni. Ja wyjęłam je trochę za szybko i jak widać na zdjęciach nie wszędzie się dopiekło.  Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. 

Aby otrzymać puree z dyni, obieramy dynię, kroimy na nieduże (1-2 cm) kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody (tak, aby przykrywała dno), aż dynia zmięknie. Następnie miksujemy dynię na gładką masę. Puree gotowe (nadmiar można spokojnie zamrozić). 

Przygotowujemy masę dyniową. Jajka mieszamy z cukrem, solą i przyprawami korzennymi. Dodajemy śmietankę i puree z dyni. Dokładnie mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. 

Masę przelewamy następnie na ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez ok. 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy dalej przez ok. 35 minut. W oryginalnym przepisie jest mowa o zmniejszeniu „płomienia”, a więc przy nowocześniejszym sprzęcie radę obserwować ciasto ;) Placek jest upieczony jeśli po sprawdzeniu nożem nie zostanie na nim krem z dyni. 

Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe