Ciasto z serem, makiem i jabłkami, przepis Barbary Pyś z Ruszowa Kolonii

  • 15.10.2017, 12:00
  • red.
Ciasto z serem, makiem i jabłkami, przepis Barbary Pyś z Ruszowa Kolonii
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.

CIASTO

20 dag margaryny

40 dag mąki

20 dag cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

3-4 łyżki kwaśnej śmietany

Zarobić ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część upiec na złoty kolor w temp. 200'C. Drugą, surową, wyłożyć równo do formy, a następnie przykryć makiem i serem.

 

MAK

20 dag maku

3 jajka

10 dag cukru

orzechy krojone

3 łyżki miodu

5 dag masła
 

Mak sparzyć i zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka, cukier, orzechy, miód, roztopione masło oraz pianę i dokładnie wymieszać.

 

SER

1/2 kg sera

10 dag margaryny

20 dag cukru pudru

5 jajek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Zemleć ser i dodać do margaryny z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Ubić pianę z białek, dodać do masy i lekko wymieszać. Wyłożyć na mak i piec w temp. 180'C przez 50 min.

 

MASA Z JABŁEK

1 kg jabłek

10 dag cukru

1 galaretka pomarańczowa

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier i smażyć do miękkości. Dodać do jabłek sypką galaretkę, wymieszać i przez chwilę smażyć.

 

PRZEŁOŻENIE PLACKA

Placek z makiem i serem - masa z jabłek – placek- polewa czekoladowa

 

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe