Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 09:20
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Drożdżówki z jabłkami, przepis Barbary Pyś z Ruszowa Kolonii

Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i Delecty.
Drożdżówki z jabłkami, przepis Barbary Pyś z Ruszowa Kolonii

Składniki

25 g drożdży
1/4 szklanki cukru
200 g jogurtu naturalnego
1/3 szklaki oleju rzepakowego
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
300 g miękkich jabłek
300 g masy kajmakowej
1/3 szklanki orzechów włoskich

POLEWA:

1 łyżka masy kajmakowej
1 łyżka mleka
1 żółtko

Sposób przygotowania:

. Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z ciepłym jogurtem i jajkami. Rozmącone wlać do przesianej mąki razem z olejem i solą. Żeby ogrzać jogurt najlepiej włożyć pojemnik do ciepłej wody. Ciasto zagniatać około 10 min, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę, usuwając gniazda nasienne. Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmielić albo posiekać nożem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm, posmarować masą kajmakową, rozsypać orzechy i wyłożyć kawałki jabłek. Ciasto zwinąć ostrożnie i dokładnie wzdłuż dłuższej krawędzi. Pociąć roladę na plastry o grubości ok 1,5 cm. Najlepiej zrobić to za pomocą nitki. W tym celu należy ją włożyć pod roladę, skrzyżować u góry i zacisnąć. Odcięte części układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem drożdżówki posmarować polewą, rozcierając masę kajmakową z żółtkiem i mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 15 min. Smacznego :)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama