Drożdżówki z jabłkami, przepis Barbary Pyś z Ruszowa Kolonii

  • 15.10.2017, 11:57 (aktualizacja 16.10.2017, 11:59)
  • red.
Drożdżówki z jabłkami, przepis Barbary Pyś z Ruszowa Kolonii
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i Delecty.

Składniki

25 g drożdży
1/4 szklanki cukru
200 g jogurtu naturalnego
1/3 szklaki oleju rzepakowego
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
300 g miękkich jabłek
300 g masy kajmakowej
1/3 szklanki orzechów włoskich

POLEWA:

1 łyżka masy kajmakowej
1 łyżka mleka
1 żółtko

Sposób przygotowania:

. Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z ciepłym jogurtem i jajkami. Rozmącone wlać do przesianej mąki razem z olejem i solą. Żeby ogrzać jogurt najlepiej włożyć pojemnik do ciepłej wody. Ciasto zagniatać około 10 min, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę, usuwając gniazda nasienne. Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmielić albo posiekać nożem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm, posmarować masą kajmakową, rozsypać orzechy i wyłożyć kawałki jabłek. Ciasto zwinąć ostrożnie i dokładnie wzdłuż dłuższej krawędzi. Pociąć roladę na plastry o grubości ok 1,5 cm. Najlepiej zrobić to za pomocą nitki. W tym celu należy ją włożyć pod roladę, skrzyżować u góry i zacisnąć. Odcięte części układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem drożdżówki posmarować polewą, rozcierając masę kajmakową z żółtkiem i mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 15 min. Smacznego :)

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe