Ślimaczki cynamonowe z orzechami, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna

  • 15.10.2017, 11:51
  • red.
Ślimaczki cynamonowe z orzechami, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty

Składniki:
mąka pszenna [3 szklanki] 
cukier [15 dag] 
mleko [1 szklanka] 
masło lub margaryna [10 dag]
jajka [4 szt.] (2 całe i 2 żółtka)
sól [0.5 łyżeczki]
drożdże [4 dag] 
cukier waniliowy [2 łyżeczki] 
jajka [1 szklanka] (do smarowania ślimaczków)
cukier brązowy [0.5 szklanki] (do posypania ślimaczków)
cukier brązowy [0.5 szklanki] (nadzienie cynamonowo-orzechowe)
cynamon [2 łyżeczki] (nadzienie cynamonowo-orzechowe)
orzechy posiekane [5 dag] (nadzienie cynamonowo-orzechowe)
masło [3 łyżki] (roztopione, nadzienie cynamonowo-orzechowe)
Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku (nie może być gorące!), dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić rozczyn do wyrośnięcia (na ok 15-20 minut). 

Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem i solą żółtka, ubite na pianę białka, cukier waniliowy, wszystkie składniki połączyć rękoma. Dodać lekko podgrzany roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie można dosypać troszkę mąki ale nie za dużo. Gdy ciasto będzie elastyczne pozostawić go do wyrośnięcia przykryte ściereczką (na ok 30-60 minut). Ma podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąka stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości 1cm. 
Posmarować go roztopionym tłuszczem ( 3 łyżki masła) i posypać przygotowanymi orzechami wymieszanymi z cynamonem i cukrem. Ciasto zwinąć w roladę i kroić na kawałki. Każdy ślimaczek posmarować roztrzepanym jajem i posypać brązowym cukrem.

Piec w 180 stopniach C przez 15-20 minut, aż ślimaczki nabiorą złoto-brązowego koloru.

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe