Szarlotka na ciepło, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna

  • 15.10.2017, 11:49
  • red
Szarlotka na ciepło, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i Delecty

Składniki:
margaryna [350 g]
mąka [3 szklanki]
cukier [1 szklanka]
żółtko z jajka [5 szt.]
proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
jabłka [1 kg]
cukier [1 szklanka]
kasza manna [3 łyżki]
cynamon [1 łyżka]
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na kawałki (dosyć małe) i wkładamy do garnka. Zalewamy ½ szklanki wody, przykrywamy i dusimy, aż jabłka zaczną się mięknąć. Następnie dodajemy cukier i mieszamy, aż woda odparuje. Do masy jabłkowej dodajemy kaszę,cynamon i mieszamy do połączenia składników.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekaną na drobne kawałki margarynę. Wszystko mieszamy za pomoca miksera lub ręcznie, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
¾ ciasta przesypujemy do tortownicy o śr. ok 26 cm ( nie trzeba jej wcześniej natłuszczać) i delikatnie ugniatamy palcami, aż uzyskamy dosyć równą powierzchnię. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 st. C około 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowana masę jabłkową i posypujemy równomiernie resztą ciasta. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 st. C. Szarlotkę podajemy jeszcze ciepłą z lodami, bitą śmietaną.

 

red
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe