Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 03:15
Reklama Baner A1 BUDBRAM

Jabłkowa delicja, przepis Agnieszki Leśniak z Pustyn

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.
Jabłkowa delicja, przepis Agnieszki Leśniak z Pustyn

Składniki: 

Ciasto:

45 dag mąki

22,5 dag margaryny

3 łyżki miodu sztucznego

1,5 łyżeczki sody

3 łyżki śmietany

15 dag cukru

2 jaja

Ciasto jasne:

4 jaja

4 łyżki mąki

4 łyżki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

Masa jabłkowa:

1,20 kg jabłek

4 łyżki cukru

1 dowolna galaretka

Masa śmietanowa:

2 śnieżki

2 czerwone galaretki

Dodatkowo:

2 opakowania delicji

1 polewa

Wykonanie: 

Ciasto:

Z mąki, margaryny, miodu, sody, śmietany, cukru i jaj wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki około 20 minut każdy. Forma 25/36, temperatura 180 stopni.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy i pod koniec dodajemy galaretkę w proszku i cukier.

Masa śmietanowa:

Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Galaretki czerwone rozrabiamy w 1 szklanki wrzątku. Dodajemy tężejącą galaretkę do gotowej śnieżki i ubijamy chwilkę.

Ciasto jasne:

Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy.

Przełożenie ciasta:

Ciasto-jabłka- ciasto jasne- połowa masy śmietanowej - delicje- masa śmietanowa - ciasto- polewa


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama